Upotreba mineralnih gnojiva u poljoprivredi

1543

Mineralna gnojiva se proizvode zapravo iz minerala i nalaze se u vidu mineralnih soli. Bez njih bi suvremena poljoprivredna proizvodnja jednostavno bila nezamisliva.

Jer, za razliku od stajskog gnojiva, mineralna se odlikuju i time što su u njima hranjivi spojevi koncentriraniji i brže se rastvaraju u zemljišnoj vlazi. Dakle, mineralna gnojiva su puno «jača» od organskih, ali u zemlji traju samo jednu godinu (samo fosfor ima produljeno djelovanje) te se u tlo trebaju unositi svake godine.

Ali, ne treba pogrešno zaključiti kako iz gnojidbe treba izbaciti stajnjak, ukoliko već imamo mineralna gnojiva ili obrnuto. Jer stajnjak djeluje i na mnoge druge osobine, odnosno popravlja fizičke, kemijske i biološke osobine tla te ga uz sve to obogaćuje milijardama korisnih mikroorganizama. Zato, jednostavno rečeno, najpoželjnija je ona gnojidba koja se zasniva na kombinaciji organskih i mineralnih gnojiva. Vratimo se još malo na početak priče.

Pojavom raznih ekoloških pokreta mineralna gnojiva se neopravdano proglašavaju štetnim. Međutim, malo je poznato kako se već desetljećima upravo nastoji utvrditi eventualna opasnost njihove primjene po ljudsko zdravlje. I razumljivo bezuspješno, jer cijela Europa koristi mineralna gnojiva, što, vjerujte, sigurno znači da ona zadovoljavaju stroge propise o zaštiti okoliša. A samo dobra i pravilno prehranjena biljka može dati visoke prinose koji će biti i ekonomski opravdani a koji će zadovoljiti potrebe stanovništva.

Jedinu mrlju na cijelu priču stavljaju nesavjesni proizvođači povrća koji propisane količine mineralnog gnojiva u najmanju ruku udvostručuju, a sve u želji za što većom zaradom. Time, razumljivo, štete svima!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.