Opijanje pčela

948

Jesensko se pretjerivanje bolje, lakše i brže obavlja pomoću opijanja pčela.

Pripremi se najprije materijal za opijanje. U dva decilitra vode otopi se 5 dkg salitre, kalijeve ili amonijakove. U toj otopini namoči se za svaku pčelinju zajednicu po jedna krpa od ambalaže, velika oko 1 dm2. Krpe se zatim ocijede i kraj peći temeljito osuše. Sušenje je vrlo važno jer vlažna krpa neće da gori, a inače silno upija vlagu. Osušene najbolje je odmah smotati u obliku cigare i zaviti pergamentnim papirom koji se na krajevima mora još dobro zalijepiti gumiranim papirom.

Osim toga treba pripremiti i jedan lonac za cvijeće. Treba ga na nekoliko mjesta na dnu i okolo dna izbušiti da dim iz zapaljene šalitrene cigare može brže izlaziti među pčele. Za prijenos opijenih pčela potreban je i sandučić sa zamreženim stranicama koji na gornjoj strani ima okruglu rupu s poklopcem što služi za usipavanje pčela. Prije zabijanja poklopca treba u njega staviti unakrst dvije letvice o koje će se pčele u njemu držati.

Za rad je najprikladnije rano jutro dok su sve pčele na okupu. Pčele se u pletari najprije nadime. Zatim se ispod nje stavi kakav stari gunj ili plahta, a na nju velik komad debljeg papira, na koji će opijene pčele padati. Na sredinu papira metne se poveći komad crijepa i na njega lonac. Ako su satine u pletari izgrađene do dna, treba pletaru pomoću cigala podići toliko visoko da može ispod nje stati spomenuti lonac za cvijeće. Zapaljena salitrena cigara stavi se na crijep ispod lonca i pletara odmah plahtom okolo omota da se salitreni dim ne bi gubio izvan pletare. Čim je prestalo zujanje pčela u pletari, znak je da su sve pčele popadale na papir. Nekoliko će ih doduše biti sprženo na loncu, ali se tome ne može izbjeći. Pletara se ukloni, a opijene pčele s papira polagano uspu kroz otvor u sandučić. Potom se peruškom počiste i zaostale pčele među satinama te se i one uspu u sandučić.

Kad se opijaju pčele iz tri pletare i združuju u jedan roj, treba pripaziti da se s papira između opijenih pčela nađu i uklone starije matice kako bi u zajednici ostala samo jedna, mlada matica. Ako opijamo veći broj zajednica, dobro dolazi Bosekov lijevak za opijanje. To je okrugao limeni lijevak koji je na gornjoj strani širi od obične pletare, a na donjoj je sužen na 10 cm. Malo poviše od grla ima malu rupu s vratima kroz koju se stavlja zapaljena salitrena cigara. Lijevak se svojim grlom postavi u transportni sandučić, a zatim se u njega stavi pletara u kojoj su pčele već nadimljene običnim dimom. Treba samo pletaru pri dnu okolo omotati i u lijevak metnuti zapaljenu cigaru. Kad prestane brujanje pčela, znak je da je posao gotov jer su one već u sandučiću.

Neki snalažljivi pčelari ovakve iskucane ili opijene zajednice smještaju u male košnice na 4—5 okvira sa nešto hrane i otpremaju na zimovanje na neke’naše otoke gdje dočekaju proljeće, a zatim njima pojačavaju pomoćne zajednice radi boljeg iskorištenja proljetne glavne paše. Ali u većini slučajeva takvim iskucancima pčelari u sjevernim krajevima pojačavaju svoje slabe zajednice da im bolje prezime.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.