Simptomi tuberkuloze domaćih životinja

3243

Tuberkuloza je kronična zarazna bolest koju izazivaju samo patogene bakterije iz roda Mycobacterium (fam. Mycobacteriacae).

svinje

Od ove bolesti mogu oboliti praktično sve vrste kičmenjaka, a od domaćih životinja najčešće starija goveda. Uzročnici se iz oboljelih životinja izlučuju zrakom, pljuvačkom, fecesom, mlijekom, mokraćom i iscjecima iz rodnice i maternice. Iako zaražena, goveda dugo ostaju dobrog kondicionog stanja, a među prvim znakovima javi se slabost, suha i nakostriješena dlaka a povremeno proljev.

Najčešća lokalizacija tuberkuloznog procesa su pluća, zbog čega se javlja kašalj, u početku jak i suh, a poslije slab i vlažan. Nekad životinju spopadne grčeviti kašalj, pri čemu iskašljava sluzavo-gnojni sadržaj koji zatim proguta. Ako se bolest pogorša disanje postane teže.

Tuberkuloza ovaca i koza je rijetka, a plućna tuberkuloza očituje se mršanjem, vlažnim i bolnim kašljem. Prvi simptom tuberkuloze u konja je mršavost i pored očuvanog apetita.

Bolesni konji se brzo umaraju, teško dišu a iz nosa im se cijedi sluzav ili gnojan sadržaj, nekad uz primjese krvi. Limfni čvorovi u području grla su povećani i mogu se napipati kao tvrde kvrge.

Kod svinja se bolest najčešće manifestuje promjenama na limfnim čvorovima u području vrata koji se onda mogu napipati kao tvrde kvrgave tvorbe, zbog čega su otežani pokreti glave i donje vilice. U cilju otkrivanja i sprečavanja širenja tuberkuloze goveda i svinja neophodno je provoditi jednom godišnje kožni alergijski test (tuberkulinizacija) radi otkrivanja reaktora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.