Sorte duhana

2406

Postoji stotinjak različitih sorti duhana. Raznolikost ovisi o primjeni različitih metoda uzgoja te sušenju i obradi duhana.

Prema boji suhog lista duhan se dijeli na svijetli i tamni.

To nije samo podjela duhana prema boji listova, nego i premarazličitoj kvaliteti lista za konzumaciju. Svijetli se više upotrebljava u cigaretama, a tamni u cigarama, lulama te za žvakanje i ušmrkavanje.

Prema kemijskoj reakciji dima, duhani se dijele na kisele i alkalne. Kiseli imaju više ugljikohidrata, a alkalni dušičnih tvari, bjelančevina i nikotina. Prema aromi duhani mogu biti aromatični i nearomatični.

Pod pojmom aromatičnih duhana obično se misli na orijentalne duhane. Aromatični duhani sadržavaju eterična ulja i druge aromatične tvari, pa su im listovi nakon sušenja mirisavi, a pri pušenju su izrazito aromatični.

Podjela prema načinu sušenja lista:

flue cured – duhani sušeni toplim zrakom u sušionicama
air cured – duhani sušeni na zraku
sun cured – duhani sušeni na suncu
fire cured – duhani sušeni iznad otvorene vatre

Duhan se suši u posebno konstruiranim sušionicama strujanjem toplog zraka (brzo sušenje). Vrijeme potrebno za sušenje je od 5 do 8 dana.

Duhan flue cured poznat je i kao svijetli duhan jer se sušenjem toplim zrakom postiže ujednačena zlatnožuta boja osušenih listova. Taj se tip duhana najviše upotrebljava kao sastojak u mješavinama cigareta (blend cigarete). Najpoznatiji duhan flue cured je virginia.

Air cured – duhani sušeni na zraku. Duhan air cured tradicionalno se suši u velikim otvorenim sušionicama, zaštićen od sunca i uz prirodan protok zraka. Takav način sušenja duhana traje vrlo dugo od 4 do 8 tjedana, a rezultat je niska razina šećera u listovima. Duhan air cured dijele se na svijetle, tamne i cigarne.

Najpoznatiji svijetli tipovi duhana su burley i maryland. Burley se najviše upotrebljava kao sastojak u mješavinama cigareta, a katkad i u mješavinama za lule. Tamni duhani air cured najčešće se upotrebljavaju za proizvodnju duhana za žvakanje, šmrkanje i mješavine za lule.

U Hrvatskim duhanima se uz virginijski tip duhana uzgaja i tip duhana burley.

Sun cured – duhani sušeni na suncu. Duhan sun cured proizvodi se na područjima s dugim sunčanim razdobljima. Boja osušenih listova je svijetložuta (boja limuna). Koncentracija šećera u listu je visoka, a nikotina i dušika niska. Taj se tip duhana dijeli na orijentalni, poluorijentalni i tip virginiasun cured.

Fire cured – duhani sušeni iznad otvorene vatre Listovi duhana suše se iznad otvorene vatre i poprimaju miris drva iznad kojega se suše. Sušeni na taj način poprimaju tamnu boju, uljasti su, dobre teksture i jakog mirisa (miris drveta). Imaju visok sadržaj dušika i nikotina pa su jaki pri pušenju. Upotrebljavaju se za proizvodnju duhana za šmrkanje i žvakanje te u mješavinama za lule.

Popis sorti duhana:

BB JAKA *
BH 2 *
BH 4 *
BH 9 *
BURLEY T *
DANICA *
DH 10 *
DH 12 *
DH 14 *
DH 16 *
DH 17 *
DH 18 *
DH 19 *
DH 27 *
DH 29 *
DH 33 *
DH 36 *
DRAVA *
DRINA *
DŽEBEL *
JAKA 23 *
JAKA 48 *
JAKA 68 *
JAKA 7-4/2 – eng: JK 7-4/2; *
JAKA 70 *
JAKA 87 *
JAKA V 109/2 *
JAKA V 125/3 *
KATA *
MV-1 *
NOVA CRNJA 4-4/3 – eng: NC 4-4/3; *
OTIJA 110-88/3 *
OTLJA 87 *
OTLJA 9-18/2 – eng: O 9-18/2; *
PODRAVAC *
POŽEŽANAC *
PRILEP 10-3/2 – eng: P 10-3/2; *
PRILEP 12-2/1 – eng: P 12-2/1; *
PRILEP 156/1 *
PRILEP 7 *
PRILEP 84 *
PROSOČAN *
PV 121/2 *
PV 143/2 *
PV 147/1 *
RAVNJAK 108 *
ŠEGINOVAC *
SLAVONAC *
STOLAC 17 *
SUHUM 959 *
SVIJETLA HERCEGOVINA 2 *
SVIJETLA HERCEGOVINA 3 *
TANČE *
VA DK *
VELIKI HERCEGOVAC *
VH 32 *
VIRGINIA *
VJ-9 *
VKP 1 *
VKP 2 *

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.