Crna pomoćnica može djelovati kao blagi narkotik

1094

Kao korisna službeno je priznata u Francuskoj, a u farmaceutici je koriste u Velikoj Britaniji, Turskoj, Portugalu, Venezueli i dr. zemljama. Kao hranu koriste je u Rusiji, Indiji, zatim u Grčkoj gdje mlade biljke kuhaju na pari s još nekim biljkama, a jelo se naziva horta.

Zabilježeno je da je uvelike korištena u 15. st. u Kini u vrijeme gladi. Za ovu se vrstu prognozira veća upotreba u budućnosti s obzirom na njezinu veliku prilagodljivost i na ubrzane klimatske promjene.

Prirodno pridolazi na euroazijskom kontinentu, a proširena je na oba američka kontinenta, Australiju, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku. Često se javlja u vidu korova na kultviranim i zapuštenim zemljištima. Raste na vlažnim staništima, različitim tipovima tala, plitkim ili dubokim, a mogu biti i suha i kamenita. Može se čak uzgajati u tropskom i suptropskom području.

Jednogodišnja je biljka visine od 20 do 80 cm, uspravne, katkada polegnute stabljike, može biti gola ili s dlačicama, katkada vrlo gustim. Listovi su naizmjenični, s peteljkama, jajoliki, eliptični ili rombični, oštrih vrhovima. Rubovi su oštro nazubljeni, katkada cijeli. Cvjetovi su zvjezdastog oblika, sakupljeni u grozdaste cvatove, bijeli s po pet latica, nose po pet prašnika, čaška je zvonolika s pet oštrih lapova. Javljaju se od lipnja do rujna. Zreli su plodovi kuglasti, krupni, sjajno crni i slatkog okusa. Prisutni su od kolovoza do studenog.

Sjemenke su brojne, okružene svjetlozelenom sočnom pulpom. Vrlo slična biljka je velebilje (lat. Atropa bella-donna) koja je vrlo otrovna, a lako se razlikuje po zvonolikim cvjetovima tamnije ljubičaste do smeđe boje, osim toga dolazi u šumama i uz rubove šuma Infuzija je korisna kod bolnih zglobova, uvarak u slučaju kašlja. U slučaju čireva koriste se melem ili sok. Zreli plodovi crne boje mogu se jesti sirovi, kao i mlado kuhano lišće, no neki izvori pozivaju na oprez. Nezreli, zeleni plodovi vrlo su gorki i otrovni. Zreli se plodovi koriste kao tonik, laksativ, za poticanje teka i tretiranje astme.

Preparati iz zelenih dijelova snižavaju krvni tlak, djeluju na živčani sustav tako da prvo dolazi do uzbuđenja, a potom smirenja, a uz to umiruje bolove i pomaže potaknuti znojenje. Sok se koristi kod raznih stanja kože poput ekcema. Korjenov sok koristi u slučaju astme i herpesa. Također, crna pomoćnica povoljno djeluje u slučaju hemeroida, enterokolitisa, grčeva u donjem dijelu trbuha, upale usne šupljine i angine te pomaže potaknuti znojenje.

Duža upotreba i veće doze mogu uzrokovati vrtoglavicu, smetnje vida, povraćanje, proljev i nekontrolirano mokrenje. Preparati crne pomoćnice se ne smiju uzimati u vrijeme trudnoće i za vrijeme dojenja, niti ih se smije davati djeci. Potrebno ih je uzimati u propisanim dozama i pod nadzorom liječnika. Otrovanje nezrelim bobama zbog prisustva alkaloida solanina uzrokuje mučninu, slabost, pospanost i proljev, često i osjećaj grebanja u grlu. Kasnije se javlja kašalj, dolazi do narušavanja srčanog ritma i otežanog disanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.