Štetnici na Paulovniji

2234

Paulovnija u pravilu nije podložna napadima štetnika i razvoju bolesti, ponekad se može javiti pepelnica, lisna pjegavost i rak izbojaka.

Paulovnija je vrsta koja potječe iz Azije, na području sjeverne Kine provedena su istraživanja na kojima su zabilježeni razni štetnici, te dvije bolesti.

Mlade sadnice najčešće napadaju podzemni štetnici koji oštećuju korijen i podzemnu stabljiku. Tijekom istraživanja zabilježeno je deset takvih štetnika, a najznačajniji su: Pleonomus canaliculatus, Agriotes fusicollis i Gryllotalpa unispina. Listovi paulovnije su veliki i pružaju obilje hrane za lisne štetnike, na području sjeverne Kine zabilježeno je oko 80 takvih štetnika, a najvažniji su Psilogramma menephron i Chlorita flavescens.

Zabilježeno je 7 štetnika koji oštećuju grane i deblo, a najznačajniji su Cryptotympana pustulata i Megopis sinica. Od bolesti zabilježene su gljivice Valsa paulowniae i Cercospora paulowniae.

U našim krajevima potreban je daljni redoviti pregled plantaža paulovnija, u ovoj i u narednim godinama, kako štete ne bi bile još veće i kako bi se ustanovilo je li pojava ovih štetnih gusjenica specifična samo za ovu godinu ili će one i dalje praviti štete.

Ne treba isključiti niti mogućnost da se prijevozom sadnog materijala jednog dana u Hrvatskoj pojave štetnici i bolesti koji su zabilježeni u sjevernoj Kini, koji će činiti velike štete na paulovniji, a možda i na ostalim našim domaćim kulturama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.