Kemijsko suzbijanje puževa u uljanoj repici

1417

Kemijsko suzbijanje puževa trebalo bi se provoditi kao dio integrirane zaštite uljane repice od ovih štetnika. Ono se temelji na primjeni limacidnih pripravaka (mamaca) koji sadrže djelatne tvari metaldehid te Fe (III) fosfat.

Tretiranje uljane repice obavlja se širom za vrijeme sjetve ili najkasnije prije nego biljke počnu nicati, a uz dalje praćenje pojave puževa u usjevu, tretiranje se po potrebi ponavlja.

Tretiranje je potrebno ponoviti, ako se u nadolazećem razdoblju ponavljaju kiše, daljnjim praćenjem u trapovima evidentira visoka brojnost puževa, biljke sporo niču i sporo se razvijaju (sporo prolaze osjetljivu fazu), a osobito ako se na biljkama uočavaju oštećenja uzrokovana ishranom puževa. U vlažnu jesen, vrlo je važno primijeniti sredstva s limacidnim učinkom prije nego se štete evidentiraju, jer čekanje i primjena pripravaka po prvoj pojavi oštećenja, rezultira nezadovoljavajućom zaštitom usjeva od puževa. Međutim, ako je intenzitet štetnosti puževa na pojedinim površinama umjeren, a biljke se brzo razvijaju, usjev može odoljeti napadu puževa. Prema iskustvenim podacima, u navedenoj situaciji, kemijsko suzbijanje nije opravdano, ako je po m2 razvijeno više od 50 zdravih biljaka.

Integrirana zaštita uljane repice od štetnih puževa temelji se na kombinaciji agrotehničkih mjera i primjene kemijskih pripravaka koja je utemeljena na jednostavnoj i pravovremenoj procjeni pojave šteta od puževa golaća u budućim usjevima. Primjena limacida „za svaki slučaj“ onečišćuje okoliš i djeluje nepovoljno na neciljane organizme i takvu primjenu treba izbjegavati. No, isto tako treba imati na umu i to da s primjenom limacida ne smijemo niti zakasniti!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.