Meki mamci – najbolje rješenje za suzbijanje štetnih glodavaca

231

U suzbijanju štetnih glodavaca danas se najčešće koriste zatrovani mamci. Zatrovani mamci se koriste u različitim formulacijama, ali najveća se učinkovitost postiže mekim mamcima. Meki mamci s djelatnim tvarima iz grupe antikoagulanata II. generacije su najzastupljeniji među rodenticidima.

Djelovanje antikoagulanata očituje se u uzrokovanju poremećaja u mehanizmu grušanja krvi. U zdravim organizmima glodavaca, u slučaju povrede kapilara, iz protrombina prisutnoga u krvi, djelovanjem enzima trombokinaze i uz prisutnost kalcijevih iona stvara se trombin. Trombin u krvnoj plazmi djeluje na tekući fibrinogen i pretvara ga u čvrsti fibrin koji zatvara oštećena mjesta.

U zdravom organizmu, protrombin se neprekidno stvara u jetri djelovanjem enzima koji kao aktivnu skupinu ima vitamin K1. U nedostatku vitamina K1 jetra ne stvara dovoljno protrombina i u krvi ga ima sve manje, a kroz 24 sata padne na tako nizak nivo da je potpuno onemogućeno zgrušavanje krvi. Uneseni u organizam glodavca, antikoagulanti potiskuju iz enzima vitamin K1 i ubacuju se na njegovo mjesto. Enzim postaje neaktivan (blokiran) i više ne može stvarati protrombin, a bez protrombina ne stvara se trombin, bez kojeg ne može doći do zgrušavanja krvi i stvaranja čvrstog fibrina, a bez fibrina, krvne kapilare propuštaju krv u unutrašnjost organizma.

Zbog propusnosti i pucanja kapilara, dolazi do postupnog izlijevanja krvi u tjelesnu šupljinu i smrti glodavaca. Vrlo je važna činjenica da smrt od antikoagulanta sliči na prirodnu smrt od slabosti ili starosti i ne izaziva sumnju kod glodavaca.

Potrebna količina antikoagulanta, kao i vrijeme unosa otrova, da bi došlo do krvarenja i smrti glodavaca je različita pa su antikoagulanti po toj osnovi podijeljeni u dvije grupe:

a) antikoagulanti prve generacije – višekratno uzimanje, kumulativno djelovanje

b) antikoagulanti druge generacije – jednokratno uzimanje.

Antikoagulanti prve generacije Ovi pripravci imaju kumulativno djelovanje i moraju biti višekratno unašani u organizam glodavaca. Kod jednokratnog unošenja mamaca, čak i kod pripravaka s visokim dozama, ne postiže se željeni učinak. Tek višekratnim unošenjem u organizam, zbog kumulativnog djelovanja, smrt nastupa za tjedan do 10 dana.

Glodavci mamce zatrovane antikoagulantima I. generacije, moraju uzimati najmanje tjedan dana, ako se želi postići učinkovitost, jer nema vanjskih simptoma upozorenja i glodavci ne „sumnjaju“ u zatrovane mamce, pa ih redovito i bez straha uzimaju. Važnije djelatne tvari iz ove skupine su: klorfacinon i kumatetralil. Antikoagulanti druge generacije Karakteristika ove skupine antikoagulanata je da je dovoljno jednokratno ili jednodnevno uzimanje zatrovanih mamca da se postigne željeni učinak, tj. trovanje.

Ugibanje glodavaca kao i kod antikoagulanata prve generacije ne nastupa odmah, već sa zadrškom nakon tjedan dana, s istim simptomima. Kao i kod antikoagulanata prve generacije, glodavci rado i bez straha uzimaju zatrovane mamce jer nema signala opasnosti. Važnije djelatne tvari iz ove skupine su: brodifakum, bromadiolon, difenakum i flokumafen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.