Sjetva travnjaka

1327

Travnjaci su poljoprivredne površine obrasle tratinom sastavljenom od gustog sklopa više biljnih vrsta.

Gospodarska vrijednost travnjaka bitno je određena botaničkim sastavom tratine. Od velikog broja vrsta koje rastu na travnjacima, jedino se kvalitetne trave i djeteline odlikuju visokom krmnom vrijednošću.

Na travnjacima također raste veći broj beskorisnih korovskih vrsta, koje umanjuju njihovu gospodarsku vrijednost. Veća zastupljenost korovskih vrsta nameće potrebu obnove tratine, odnosno potrebu zasijavanja novog travnjaka. Travnjacima pripada mjesto u plodoredu s drugim oraničnim kulturama ako stanje tla i sustav vlaženja to omogućuju. Kao pretkulture mogu se koristiti usjevi koji osiguravaju kvalitetnu pripremu tla i pravovremenu sjetvu.

Na parceli na kojoj se planira sjetva korisno je obaviti ravnanje tla te provjeriti stanje hraniva kemijskom analizom tla. Osnovnu i predsjetvenu obradu prilagoditi stanju tla i potrebama odabranih vrsta. Teška, nepropusna tla nastojati poorati dublje! Dublje obraditi za lucernu i druge djeteline! Osnovnu gnojidbu NPK gnojivima ne izostaviti!

Preporučljiva je količina 400-600 kg/ha NPK gnojiva (8-26-26 ili slično), osobito za siromašna tla. U osnovnoj gnojidbi mogu se koristiti kruta i tekuća organska gnojiva. Sjetveni sloj (od 5 cm) dobro usitniti i poravnati. Na težim tlima tlo povaljati pred sjetvu rebrastim valjkom. Kvalitetna sjetva može se obaviti dobro podešenom žitnom sijačicom uz dubinu sjetve 1,5 – 2,5 cm. Nakon sjetve potrebno je obaviti valjanje.

Sjetva travnjaka može se obaviti u dva roka:
– proljetni rok (mjesec ožujak),
– kasno-ljetni rok (druga polovica kolovoza, početak rujna).

Proljetna sjetva više pogoduje djetelinama! Kasno-ljetni rok sjetve omogućava kvalitetnu izvedbu osnovne i predsjetvene obrade tla. U ovom roku sjetve znatno je smanjena konkurentska moć korova!

Produktivne vrste ubrzanog razvoja nakon sjetve u povoljnim agroekološkim uvjetima mogu se uzgajati u čistoj kulturi. Tako je za jednogodiönje korištenje na plodnim, osrednje vlažnim tlima opravdana sjetva nekih sorti talijanskog ljulja, a za dugotrajnije korištenje na propusnim, pjeskovito-ilovastim tlima prikladan je uzgoj lucerne u čistoj kulturi.

Zasijavanje više vrsta trava i djetelina (djetelinsko-travnih smjesa, DTS) nalazi opravdanje u potrebi sjetve travnjaka na različitim staništima te često manje pogodnim ili i defektnim tlima. Kombinacijom vrsta specifičnog ponaöanja u rastu i razvoju postižu se stabilniji prinosi krme u višegodišnjem korištenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.