Ljutika i janjetina

133
Spread the love

Vjerovalo se da štiti od uroka, ime joj je dao Plinije, a osim uz janjetinu sve više se koristi u vegetarijanskoj prehrani

Vjerovalo se da ljutika štiti od uroka ili zlih vradžbina, a ime joj je dao Plinije prema gradu Askoloniji. Ljutika potječe sa Srednjeg istoka, točnije iz Palestine, a u Evropu je prenesena za vrijeme križarskih ratova.

Od tada do današnjih dana, pučka medicina koristi ljutiku u ljekovite svrhe, a u novije vrijeme i službena medicina, zahvaljujući brojnim istraživanjima uvažava njezinu ljekovitost.

No, na prvom mjestu, ljutika se uzgaja za potrebe kulinarstva, i to ne bilo kojeg. Posebno se njeguje kultura konzumiranja mlade ljutike kao isključivi i nezaobilazni prilog mladoj pečenoj kozletini – jaretini, a može i janjetini.

Vegetarijanska i makrobiotička prehrana u novije vrijeme sve prisutnija kod mlađih, savjetuje sve veće korištenje ljutike u prehrani. Ljutika je povrtna kultura koja se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka, uglavnom na okućnicama i vrtovima.

Naraste 20 – 50 centimetara u visinu i razvija jaku biljnu masu, formira snažan bus, odnosno sklona je bokorenju. Vrlo je otporna na niske temperature i lako može podnijeti i do -10°C, stoga se uzgaja kao zimski rani zeleni luk.

Ljutika rijetko razvija cvijet, a kada sazrije, ljuska lukovice je bakreno-žućkaste boje. Okus ljutike je znatno blaži, nježniji i ukusniji od crvenog luka (kapule), lakše se čuva preko zime i ne klija.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.