Plodovi ove sorte maslina mogu ostati na stablu sve do siječnja

115
Spread the love

Istarska bjelica poznata je još pod nazivima Bjelica, Belica, Zlatna Belica, Plemenita Belica, Slovenska belica, Bianchera, Bjankera, Bianca Istriana i na sortnoj je listi maslina RH i Slovenije.

Svijetli plod

Ovo je stara sorta, za koju kažu da je prenesena iz maslinika Boljunca kod Trsta, ali se udomaćila ne samo kod nas u Istri i na Kvarneru, već je i priznata kao autohtona sorta kod naših susjeda u Sloveniji. U zadnje vrijeme polako prodire prema Dalmaciji, a posebno se sadi u kontinentalnom dijelu Dalmatinske zagore. Ime i sinonime je dobila najvjerojatnije po boji ploda, koji je svijetao, za razliku od ostalih sorti.

Stablo je bujnog rasta, guste krošnje koja ima tendenciju rasta u visinu, primarne grane su duge, uspravne, čvrste s glatkom korom, dok se rodne grančice povijaju u blagom luku prema tlu. Mlade sadnice dolaze kasnije na rod od ostalih sorata. Nije osjetljiva na rak masline, niske temperature i vjetar.

Srednje je osjetljiva na napad maslinine muhe i slabo osjetljiva na paunovo oko. Osjetljiva je na rose i magle, kada zna odbaciti lišće. List je lagano spiralno uvijen po dužini, eliptično-kopljast, zelene boje, srednje krupan i dugačak oko 8,5 cm i širok oko 1,5 cm, a peteljka je srednje duga. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, strano oplodna je sorta, pa su joj neophodni oprašivači Buža, Leccino, Pendolino i Frantoio. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Kasna sorta

Plod je jajolik, simetričan, srednje veličine, sazrijeva ravnomjerno, a u fazi potpune zrelosti je svijetložute boje s brojnim pjegama, rijetko ima laganu lju¬bičastu pigmentaciju. Plod je na vrhu zaobljen, a baza mu je odrezana. Kasna je sorta koja rodi stalno i obilato, a plodovi na stablu mogu ostati sve do siječnja.

Plod je dug u prosjeku oko 2,1 cm, i širok oko 1,8 cm, težine je oko 4 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba krajem listopada) oko 13 posto. Koštica ima jajolik oblik s laganom asimetričnošću, najveći promjer je u sredini, a vrh i baza su zaobljeni, dok je površina hrapava. Istarska bjelica je uljarica, iako se u pojedinim godinama, kada je urod manji, može koristiti i za konzerviranje.

Ulje je jako izražene pikantnosti i gorčine, zbog čega pokatkad dolazi do izražaja nedostatak punoće okusa i mirisa. Srednje je izražena voćnost, a prevladava lišće, trava, radič i aromatično bilje, te spada u jako izražena neharmonična ulja, ali je jako stabilno na proces oksidacije zbog velikog sadržaja antioksidansa.

Iz časopisa Maslinar br. 75

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.