Repičina pipa

321

Repičina pipa napada uljanu repicu i povrtne kupusnjače.

Štetu čine odrasli oblici odlaganjem jaja, ličinke čine glavne štete kad se ubušuju u stabljiku, peteljke i žile listova. Nakon ovipozicije biljke reagiraju histološkim promjenama.

Velika repičina pipa duga je 3-4 mm, a mala 2,5-3,5 mm, velika ima crne noge,a mala pipa je riđe boje. Ličinka je bjelkasta bez nogu sa smeđom glavom, veličine 5-7 mm. Jaja su odložena u peteljke i žile listova.

Prezimljuje odrasli oblik u tlu ili ispod lišća. Izlaze iz tla kad temperature prijeđu 9-10 °C,dolete na krstašice, počinju ishranu grizući rubove lista, žile lišća na naličju i peteljku. Ženka odlaže jaja u peteljke i žile lista, izlazak ličinki nakon 5-8 dana.

Ličinke buše hodnike u stabljici i peteljkama nakon 30-40 dana razvoja ličinke se spuštaju u tlo gdje se kukulje. Odrasli oblici velike pipe u tlu i prezime, a male pipe javljaju se krajem lipnja, kratko se hrane te potom odlaze na prezimljenje

Praćenje dinamike leta pipa vrši se pomoću žutih posuda. Vrijeme postavljanja trapova je nakon sjetve sve do nakon cvatnje. Postavljaju se 10 m od ruba parcele, 3-10 posuda.

Prag štetnost za veliku repičinu pipu je 10-20 ulovljenih pipa na dan u žutoj posudi u više uzastopnih dana. Više od jedne pipe na 5 biljaka te znakovi ovipozicije na više od 20 % biljaka.

Prag štetnosti za malu repičinu pipu je jedna pipa na 40 biljaka ili 1 pipa /m².

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.