Određivanje proizvodne orjentacije u navodnjavanju

854

Temelj biljne proizvodnje u navodnjavanju je pravilna proizvodna orijentacija, pravilan izbor kultura, plodoreda, njihova namjena i održivo gospodarenje zemljištem.

S obzirom da su investicije u infrastrukturu i opremu za navodnjavanje znatne, često puta i vrlo velike po jedinici površine to je nužno orijentirati se tržišnoj ekonomiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u navodnjavanju. Biljnu proizvodnju u navodnjavanju odlikuje princip intenzivne proizvodnje. Za navodnjavanje je potrebno odabirati vrlo dohodovne kulture, koje mogu „platiti“ skupu praksu navodnjavanja i još donijeti profite.

Ratarske i krmne kulture

Većina ratarskih i krmnih kultura nije isplativa za navodnjavanje i zato treba biti vrlo oprezan pri njihovu odabiru. Interesantne ratarske i krmne kulture u uvjetima navodnjavanja mogu biti:

– sjemenska proizvodnja kukuruza (povećanje prinosa do 30% i povećanje kvalitete zrna);
– soja (povećanje prinosa do 50%);
– lucerna (povećanje prinosa (broj otkosa), povećanje kvalitete, produženje usjeva 3 do 5 godina);
– postrna sjetva „druga žetva“ (poboljšanje određenih karakteristika tla).

Industrijske kulture

U strukturi sjetve u nas su industrijske kulture slabo zastupljene, a povoljno reagiraju na navodnjavanje i to:
– proizvodnja sjemena (šećerna repa, soja);
– merkantilna proizvodnja (šećerna repa, suncokret, duhan);

Povrćarske kulture

Povrćarstvo je disperzirano cijelim područjem Hrvatske i u sve je većem porastu, pretežito uz navodnjavanje. Dominira proizvodnja povrća na otvorenom, dok je proizvodnja u zaštićenim prostorima daleko manja.

Uz navodnjavanje se može očekivati znatnije povećanje uroda svih povrćarskih kultura. Preporuka je da se povrće svakako uključi u proizvodnu orijentaciju u navodnjavanju (na oranicama), bilo u osnovnoj proizvodnji ili u postrnoj sjetvi.

Drvenaste kulture (voće i vinova loza)

Većina voćaka izvrsno reagira na navodnjavanje, povećanjem uroda i kvalitete ploda. Procjenjuje se da se primjenom navodnjavanja povećavaju prosječni urodi voća za 30% do 58% u kopnenom dijelu, a u primorskom dijelu Hrvatske čak 2 do 3 puta . Vinova loza također dobro reagira na navodnjavanje u smislu povećanja uroda i kakvoće, ponajprije stolnih kultivara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.