Berba kikirikija

35

S obzirom na to da kikiriki raste poput krumpira ispod površine zemlje, on se ne bere već se iskapa. Proces se provodi do 5 mjeseci nakon sadnje, a u pravilu je to tijekom rujna, odnosno prije početka jesenskih mrazova.

Znak da je kikiriki spreman za berbu tj. iskapanje je što mu lišće požuti. U tom trenutku mahune postaju dobro ispunjene i lako se otkidaju. Postoji mogućnost da neće svi plodovi biti zreli, ali većina svakako hoće.

Biljka se iskapa iz zemlje u potpunosti te se potom objesi i ostavlja se da se osuši na toplom, sunčanom vremenu bez padalina kako bi se spriječilo truljenje plodova.

Kako je iskapanje kikirikija dugotrajan proces ako se radi o većem nasadu, za iskapanje se mogu koristiti i strojevi koji biljku čupaju iz zemlje i tresu, no na našem području nisu uobičajeni s obzirom na to da su velike plantaže kikirikija rijetkost.

Tako se na našim podnebljima većinom koristi tehnika jednaka onoj koja se koristi kod iskapanja krumpira, dakle koristi se motika. Ako se radi o većim površinama, obično se nasad prvo prođe plugom bez daske čiji se raonik uvlači pod biljku i tim se puca osnovni korijen što vađenje čini lakšim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.