Obrada i priprema tla za suncokret

411

Ako se suncokret sije poslije usjeva za koje je zemljište obrađeno 35 do 40 cm duboko, za njega je dovoljna dubina od 30 cm, a ako je za predusjev zemljište obrađeno 20 cm duboko, tada je za suncokret potrebna dubina od 35 cm.

Priprema tla za suncokret je najbolje ako se zemlja obradi u toku srpnja ili kolovoza, najkasnije u rujnu. Osnovnu obradu zemljišta treba obavljati pri vlažnosti nižoj od 20%, kako bi na usitnjeno zemljište (poslije obrade) djelovali prirodni faktori.

Njihovim djelovanjem, sa površine postepeno se odvajaju strukturni agregati tako da se u proljeće dobiva složen, rastresit oranični sloj po čitavoj dubini. Ako se zaoravaju žetveni ostaci (kukuruzovina ,slama), za njihovo razlaganje treba upotrijebiti 25 do 40 kg/ha dušika, a zatim sve zaorati. Ako je predusjev neka strnina, strnište se zaorava neposredno poslije žetve 12 do 15 cm duboko. Kada proklijaju korovi (u srpnju i kolovozu), ore se drugi put, na punu dubinu. U proljeće je obvezatno zatvaranje vlage (ne tanjuračom), a predsjetvenu pripremu treba obaviti na dubinu sjetve – najpraktičniji je sjetvospremač, tako da sjetveni sloj bude što rahliji i usitnjeniji, naručito posteljica, što je povoljno za brzo i izjednačeno nicanje.

Predsjetvenu pripremu zemljišta treba obaviti što kvalitetnije, jer to omogućava pravilnu sjetvu. Danas postoji veliki izbor kvalitetnih načina za pripremu zemljišta za sjetvu, pa treba odabrati one koji najbolje odgovaraju mehaničkom sastavu zemljišta. Obrada i priprema tla u uzgoju suncokreta predstavlja najveći dio troškova u proizvodnji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.