Kolibaciloza teladi

5419

Kolibaciloza je zarazna bolest koju uzrokuje Escherichia coli. Najčešće obolijeva telad u prvih 10 dana života.

telic

U strukturi uginuća teladi najveći udjel imaju uginuća zbog proljeva. Javlja se u teladi koja ima smanjenu opću otpornost organizma zbog raznih propusta u hranidbi majke (hipovitaminoza) i u ranom uzgoju teladi, te usljed djelovanja nepovoljnih čimbenika:

 • hladne, vlažne i tamne prostorije u kojoj telad boravi,
 • nepravodobnog i nedovoljnog konzumiranja kolostruma ili njegova izostajanja,
 • hranidba teladi mlijekom u kojem se nalazi E. coli.
 • slabe higijene u telićnjaku bez dovoljne količine kvalitetne slame,
 • neodgovarajuće čistoće i izostanka dezinfekcijo posuđa za napajanja,
 • niže temperature (ispod 37°C) mlijeka i kolostruma ili otopine za napajanje teladi,
 • nedovoljnog opskrbljivanja teladi vitaminom A u vrijeme intrauterinog razvoja i nakon poroda,
 • ranijeg ili naglog prijelaza na krutu hranu (mlađa telad od 6 tjedana).

Ovisno o kliničkom tijeku, znakova bolesti ima više. Telad nema apetita, u početku bolesti blago je povišena temperatura, a kasnije ispod donje fiziološke granicc. Feces teladi je kašast i pjenušav, bijele boje i kiselo smrdljiv. Tele s proljevom ne može normalno probavljati hranjive tvari iz kolostruma (mlijeka), zaostaje u razvoju, podložno je drugim infekcijama i vrlo često ugine. U perakutnom tijeku bolesti, često bez znakova proljeva, tele ugine u roku od nekoliko sati. Proljevom se gubi tekućina i elektroliti, smanjuje se resorpcija glukoze i aminokiselina, što dovodi do zaostajanja u rastu teladi.

Mjere za suzbijanje bolesti su:

 • pravovremeno napajanje (sisanje) kolostrumom nakon te- ljenja u prva 4 sata, u prvim danima telad treba češće napajati manjim količinama mlijeka (2 do 3 litre),
 • besprijekorna čistoća posuda za napajanje,
 • postupan prijelaz na hranidbu većim količinama mlijeka,
 • upotrebljavati mlijeko za napajanje samo od zdravih krava,
 • pri napajanju paziti na pravilan položaj glave teleta,
 • krave u suhostaju treba hraniti kvalitetnim sijenom i dvokratno vitaminizirati A, Dt, E vitaminima,
 • u prvom satu nakon teljenja dati teletu (per os) dva milijuna 1.1 vitamina A u vodenoj otopini,
 • vitaminizirati telad s A, D„ E vitaminima 2 do 3 dana nakon poroda
 • dva puta cijepiti bređe krave najučestalijim serološkim tipovima E. coli koji sc nalaze u sredini u kojoj krava boravi.

Uz navedene mjere kolibaciloza teladi se može spriječiti redovitim izgnojavanjem, temeljitom dezinfekcijom i nakon toga nastiranjem telićnjaka kvalitetnom zdravom slamom.

Vrlo učinkovita mjera u preveniranju bolesti teladi, ako smještajni prostor to dopušta, je «odmaranje» nakon dezinfekcije telićnjaka u trajanju deset dana nakon izlaska odbijene teladi.

Kolibaciloza se liječi različitim antibioticima i kemoterapeuticima, koji sadrže elektrolite, probiotike, visoke doze vitamina, glukozu, aminokiseline, kortikosteroide, antihistaminike, adsorbensc, adstringense i dr.

Kolibaciloza se sanira dijetom (gladovanjem od 48 do 72 sata), a kasnije se daje razrijeđeno mlijeko. Telad s proljevom ne smije piti mlijeko sve do ozdravljenja. Prema novijim saznanjima  kod teladi s proljevom ne prekida se napajanje tekućom hranom već se između obroka, s mlijekom ili mliječnom zamjenicom, daje čaj i otopina elektrolita. Najbolje je telad napajati crnim čajem (minimum 3 litre dnevno), jer sadrži najviše tanina, a može i čaj od kamilice. Dobro je dati i sluz lanenog sjemena. Tanin i lanena sluz tankim lilmom zaštite oštećenu crijevnu sluznicu i na taj način sprječavaju ulaz bakterijskih otrova kroz sluznicu. Na 1 litru čaja dobro je dodati 50 g grožđanog šećera (energija) i 9 g kuhinjske soli (NaCl). Čajem se nadoknađuje izgubljena tekućina i elektroliti.

 

1 komentar

 1. Neznam ko je to napisao ali znam jedno da telad koja imaju proljim moraju piti mlijeko od krave i to tri puta dnevno mlijeko i tri puta dnevno elektrolite.Zaso da ne piju mlijeko?.dobro je dati caj i to najbolje od kamelice problem prave toksini od E COLI. Lijecenje se satoji od peroralne davanje elektrolita ,caj od kamilice i inj. meloksikama NSAID kako bi smo unistili toksine od E coli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.