Kemijski sastav korijena šećerne repe

491
Spread the love

Korijen od šećerne repe ističe se visokim sadržaj šećera. Potpuni ciklus šećerne repe, kao i obično se javlja u dvije godine kada se javlja cvjetna stapka sa cvjetovima, ali isto tako može već u prvoj godini vegetacije formirati cvjetove.

70 – 80% vode, vlakana i hemiceluloze 3 – 5%, 20 – 22 % ugljikohidrata, dušične tvari 1 – 2% i pepeo 0,5 do 0,8%. Gotovo polovina vode se ponovno iskoristi tijekom ekstrakcije šećera, a ostatak ispari. Oko 90 % sadržaja šećera postaje bijeli šećer. Ostatak čini melasa koja se koristi u proizvodnji stočne hrane kvasca i alkohola. Celuloza iz repe se koristi kao repin rezanac i predstavlja dodatak stočnoj hrani. Preostalih 2 – 3 % sadrži magnezij i fosfor koji se talože iz otpadnih voda tehnološkog procesa proizvodnje šećera i koristi se kao dodatak zemljištu koje je siromašno ovim elementima.

Šećerna repa u dvogodišnja biljka uzgaja za proizvodnju šećera, radi zadebljalog korijena. Iz korijena šećerne repe se dobije 16% svjetske proizvodnje šećera. To je jedan od najvažnijih i najproduktivnijih usjeva. U prvoj godini formira rozetu bazalnog lišća i mesnati korijen sa sadržajem saharoza do 18 – 20% (digestija). Na kraju vegetacije prve godine (jesen) lišće odumire.

Korijen je vretenast, sastoji se od glave (na njoj se oblikuju listovi), vrata, tijela i repa. Tijelo korijena najvažniji je dio korijena, on se vadi i prerađuje, jer u njemu ima najviše šećera (15 – 20 %). Debljine je 10 – 15 cm, a dugačak 20 – 25 cm i teško oko pola do 1 kg.

List – plojka lista je srcolikog do ovalnog oblika, oblog ili zašiljenog vrha i neravne površine. Duljina plojke veća je od peteljke i iznosi 20 – 30 cm. Stabljika je uspravna, rebrasta, grana se i naraste do 2 m te iz pazuha listova oblikuje postrane grane prvoga reda, iz kojih se oblikuju grane drugog reda i tako dalje. U pazuhu listova grana zadnjeg reda oblikuju se cvjetovi (u drugoj vegetacijskoj godini). Oprašivanje obavljaju insekti, pa je šećerna repa stranooplodna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.