Herbicidi u borbi protiv korova u voćnjacima i vinogradima

3892

U intenzivnom uzgoju voćaka i vinove loze važno mjesto zauzima borba protiv korova. Korjenov sustav voćaka i vinove loze prožima zemljište i iz njega crpi vodu i mineralne tvari. Isto tako i korovi koji se nalaze u njegovoj blizini za svoj razvoj.

vocnjak

Stoga radi održavanja redovitih priroda i kvalitete, tlo pod voćkama i vinovom lozom mora biti oslobođeno korova. Osobito je to važno na onim tlima koja zbog svoje teksture loše gospodare vodom (pjeskovita) i onim staništima za uzgoj voća gdje padaju ukupno manje godišnje količine oborina ili su one nejednako raspoređene.

Hrvatska zbog svoje klimatske i pedološke raznolikosti traži vrlo različit pristup održavanja tla pod voćkama i vinogradima kao i pristup u suzbijanju korova. Opće gledano u uvjetima aridnije (sušnije) klime korove suzbijamo primjenom herbicida i obradom tla. U sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske prevladavajući način održavanja tla je međuredna košnja (malčiranje) trave, a ispod reda tlo održavamo primjenom herbicida. Isto tako važno je znati da se u mladim nasadima (od 1 do 4 godine) izbjegava primjena herbicida. Međutim nezamislivo je danas održavanje voćnjaka i vinograda bez primjene herbicida jer radne snage za održavanje tla kopanjem nema.

Ali isto tako preporučujemo u voćnjacima i vinogradima okopavanje nasada sve do 4 godine starosti. Okopavanjem takovih nasada stvaraju se povoljni uvjeti za rast i razvoj korjenove mreže, akumulaciju i čuvanje vlage. S obzirom na vrijeme kretanja korova dijelimo ih na :zimsko –proljetne, ljetne i jesenske korove. Sastav korovne flore mijenja se pod utjecajem agrotehničkih i pomotehničkih mjera.

U skupini zimsko proljetnih korova najčešće nalazimo: črevec, mrtvu koprivu, pastirsku torbicu, gorčicu i dr. Skupini ljetnih korova pripadaju jednogodišnjih i višegodišnjih korova kao što su loboda, štir, dvornik, osjak, maslačak, pirika, divlji sirak, troskot, ambrozija.

Osobito su za razvoj voćaka i vinove loze štetni višegodišnji korovi koji zbog svojih podzemnih rizoma vrlo snažno konkuriraju korjenovoj mreži voćaka i vinove loze. Jednokratnom primjenom bilo kojeg herbicida ne možemo kroz cijelu godinu riješiti problem korova. Stoga je vrlo važno poznavati korovnu floru i odabrati najbolji način suzbijanja.

Opće gledano herbicide za suzbijanje korova u voćnjacima i vinogradima dijelimo na one koji djeluju preko lista i one koji djeluju preko tla. Za suzbijanje korova u proljetnim mjesecima najčešće primjenjujemo kombinaciju tih herbicida.

Stoga preporučujemo u vrijeme porasta korova (15-20 cm) provesti suzbijanje korova kombinacijom herbicida HERBOCOR u dozi 4-6 l/ha (100-150 ml/10 litara-uz utrošak 400 litara vode po hektaru) + RADAZIN TZ-50 u dozi 1,5-2,5 l/ha (60- 100 ml/10 litara uz utrošak 400 l vode/ha) . HERBOCOR pripada grupi translokacijskih neselektivnih herbicida odnosno onih koji djeluju preko lista i prenose se u podzemni sustav korijena i rizoma korova. RADAZIN TZ-50 pripada grupi herbicida koji djeluju preko tla i protiv korova koji će tek niknuti (rezidualno).

Važno je za uspješno djelovanje tog herbicida da u toku nekoliko dana padne malo kiše kako bi se taj herbicid inkorporirao ili upio plitko u tlo odakle niče većina sjemenskih korova. Na pjeskovitim i lakšim tlima primjenjuje se niža doza RADAZINA TZ-50. Ako je vegetacija krenula herbicide moramo primijeniti za vrijeme mirna vremena i pod niskim tlakom pumpe kako herbicid ne bi dospio na zelene dijelove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.