Kako skladištiti luk?

2757
Spread the love

Nakon berbe luk se suši na polju, zatim se čisti, kalibrira prema promjeru ovisno o zahtjevu kupaca, i pakira u manje (5 do 10 kg) mrežaste vreće od sintetskih vlakana.

Luk koji se bere kombajnom, još nema sasvim suhe vanjske ljuske, a vrat je zelen i sočan, stoga se mora sušiti toplim zrakom. Skladište u kojem se suši luk, mora biti opremljeno sustavom za ventiliranje toplim zrakom i reguliranje vlage zraka. U prvoj fazi dorade luk se prozračuje suhim i toplim zrakom temperature 25-30°C i 70-75% relativne vlage zraka. Nakon toga slijedi ventiliranje noćnim zrakom kako bi se temperatura hrpe luka spustila do 5°C. Slijedi hlađenje do temperature 0-2°C, a ako se planira skladištiti na dulje razdoblje onda se temperatura snižava na 2 do -2°C.

Luk se još jednom dorađuje, kalibrira i pakira za tržište. Skladištenjem luka nastoji se produžiti mirovanje i odložiti klijanje luka.

U domaćinstvu se luk često čuva u vijencima obješenim na grede na tavanu. Ako za kratko vrijeme temperatura i padne ispod točke smrzavanja (-2°C), nakon odmrzavanja luk će i dalje biti upotrebljiv. Dobro osušen i dorađen luk u vrećama sprema se u skladišta koja se mogu dobro ventilirati i održavati što nižu temperaturu do otpreme na tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.