Finska ovca

2928

Finska ovca spada u grupu nordijskih ovaca sa kratkim repom. Uzgaja se u istočnom i sjeveroistočnom dijelu Finske.

ovca

Izvor: finnsheep.org

U posljednjih 60 godina rada na povećanju plodnosti, stvorena je pasmina visoke plodnosti, s većom tjelesnom masom, većim prinosom i boljom kvalitetom vune u odnosu na staru, autohtonu finsku ovcu.

Ovce ove pasmine su srednje veličine. Odrasle ovce su u prosjeku teške 60-65 kg, a ovnovi 80-85 kg. Tijelo je dugačko, glava zaobljena, s malim uzdinutim ušima, a rep veoma kratak. Vuna je gruba, bijele boje. Dijelovi glave i nogu koji nisu obrasli vunom pokriveni su bijelom dlakom. Godišnji prinos neoprane vune ove pasmine iznosi 2-2,5 kg po ovci i 3,5-4 kg kod ovnova. Debljina vlakana vune je 48-50 mikrona.

Ovce ove pasmine su veoma plodne. Od 100 ovaca dobije se u prosijeku 250 janjadi. Ovce vrlo rano spolno sazrijevaju. Mlada ženska grla prvi put se pare sa 12 mjeseci. Oba spola su bez rogova. Ova pasmina se u Finskoj uzgaja u malim stadima. Veoma je popularna pasmina u Finskoj i na nju otpada oko 95% ukupne popuacije ovaca u toj zemlji.

U zadnjih nekoliko desetljeća, zbog svoje izvanredne plodnosti, finska ovca se izvozi u mnoge zemlje svijeta, gdje se koristi u eksperimentalne svrhe, u cilju izgradnje genetske osnove sa povećanom plodnošću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.