Proizvođači kukuruza trebali bi ovog proljeća obratiti posebnu pažnju na gustoću sjetve kao i na izbor sortimenta, jer je ljetnja suša gotovo redovna pojava u posljednjih desetak godina.
Oni ratari koji su lani, kao i izrazito sušne 2012. godine, pregusto sijali kukuruz imali su ozbiljnih problema i veliki podbačaj prinosa, pa bi to trebali imati u vidu kad u travnju počnu sjetvu najrasprostranjenije domaće žitarice.
Neophodno je izabrati sortu koja je tolerantna na sušu, a gustoću sjetve treba uskladiti sa stanjem parcele i hibridom koji se sije.
Gustoća sjetve trebala bi biti manja nego ranijih godina, odnosno biti prilagođena vlazi zemljišta kao i aktualnim i očekivanim vremenskim prilikama.
Do tada treba što je moguće bolje pripremiti mehanizaciju i obaviti predsjetvenu pripremu parcela, dodati im mineralno gnojivo ako je potrebno i sačekati da temperatura sjetvenog sloja bude od 10 do 12 °C.