Što je uzrok pozelenjavanja krumpira?

2084

Svjedoci smo činjenice kako pri skladištenju krumpira gomolji nerijetko i pozelene. Riječ je o neželjenoj pojavi koja čak može imati i štetne posljedice po ljudsko zdravlje.

krumpir

Naime, takav krumpir ispod svoje pokožice može sadržavati otrovne glikoalkaloide solanin i kakonin. Stručno gledano-pozelenjavanje gomolja krumpira samo po sebi ne bi bilo štetno da se paralelno ne odvija i proces sinteze ili nastajanja glikoalkaloida solanina i kakonina koji čine 95 posto od ukupne količine glikoalkaloida prisutnih u gomolju.

Jednostavno rečeno, ukoliko u svojim kućnim zalihama uočite gomolje koji su poprimili zelenu boju, svakako ih uklonite jer se sa zdravljem ipak nije igrati.

A navedeno pozelenjavanje krumpira nastaje zbog izlaganja gomolja suncu, odnosno, svjetlu. Tako se na samoj njivi često zna uočiti nekoliko zelenkastih gomolja a radi se o krumpiru koji je loše ogrnut ili gomoljima koji u cijelosti nisu bili prekriveni zemljom te su uslijed toga bili i izloženi svjetlosti. Napomenimo kako zelenu boju gomolji mogu poprimiti i zbog dugotrajnog stajanja s tim da se ovakav krumpir prepoznaje po izrazito gorkom okusu. Ni ovaj krumpir nije podesan za konzumaciju. Stoga krumpir nepotrebno ne izlažite svjetlu i čuvajte ga u papirnatim ili jutenim vrećama te kartonskim kutijama na hladnom i mračnom mjestu. U kućnom ambijentu idealan prostor za to je upravo vaš podrum!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.