Česte greške u korištenju herbicida

2656

U praksi se često događa da se prskanja herbicidima u postu obavljaju prerano ili prekasno pa se loš učinak tada obično pripisuje pripravku a nismo ni svjesni da smo sami glavni krivci za ovakav ishod.

Objasnit čemo to na primjeru suzbijanja uskolisnih korova u kukuruzu. Optimalno vrijeme za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova u ovoj kulturi je 1-5 lista. Kada isti prođu stadij busanja ( 6 list ) i počnu vlatati (vidljivo koljence) raspoloživim herbicidima u nas nemože se više postići zadovoljavajući uspjeh.

Kada se radi o višegodišnjim korovima poput divljeg sirka tretman se mora obaviti kasnije, kada isti bude visine do maksimalno 40 cm. Kako bi mogao usvojiti letalnu količinu herbicida potrebna je veća površina lista i biljke u cjelini).

Dakako u poljskim uvjetima ne možemo očekivati uniformnu pojavu korova ( istog stadija razvoja ) te je tada preporučljiva primjena herbicida u splitu (ukupna doza se dijeli u dvije polovične ).

Problemi se javljaju na površinama u kojima su prisutni jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi u različitim stadijima razvoja. Izbor vremena i doza morate prilagoditi vrstama i broju korova na površini koju štitite od korova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.