Priprema sredstva za zaštitu bilja

799

Sredstva za zaštitu bilja u promet dolaze u originalnoj ambalaži. Uz svako sredstvo za zaštitu bilja mora se nalaziti uputa za primjenu.

sreadstva

Kako pravilno pripremiti sredstvo za zaštitu bilja za primjenu?

1. Pročitati upute za primjenu!

Prije svake primjene sredstava za zaštitu bilja obvezatno treba pročitati i proučiti dobivene upute, kojih se valja strogo pridržavati. U uputama za primjenu sredstava za zaštitu bilja točno su navedene:
• doza (količina) za ratarske i povrćarske kulture, izražena u kg ili l/ha.
• koncentracija za voćarske kulture i vinovu lozu, izražena u postotku (%).

2. Precizno pripremiti sredstava za zaštitu bilja!

Priprema sredstava za zaštitu bilja najopasnija je faza rukovanja sredstvima za zaštitu bilja jer se radi o koncentriranim pripravcima i potreban je veliki oprez. Ta faza pripreme sredstava zahtijeva i točnost. Da bismo točno odmjerili količinu sredstva koja mora doći na jedinicu površine, treba koristiti mjerne instrumente:
• za odmjeravanje tekućih sredstava koriste se male menzure, kapaljke,
• za odmjeravanje sredstava u čvrstom obliku koristi se vaga. Sredstva za zaštitu bilja morate točno odmjeriti prema uputi, a nikako ih ne smijete odmjeravati od “oka”.

Postupak pripreme

Prilikom pripreme propisana (odvagnuta/izmjerena) količina sredstva stavlja se u posudu/kantu u kojoj se nalazi malo vode i dobro izmiješa. Tako pripremljena otopina sredstva za zaštitu bilja dodaje se u spremnik prskalice, koji je do pola napunjen potrebnom količinom vode. Na kraju pripreme dodati preostali dio potrebne količine vode. Tijekom ovog postupka miješalica u prskalici mora biti stalno uključena.

Miješanje sredstava za zaštitu bilja

Kada je potrebno miješati dva ili više sredstva, a u uputi nema podataka o miješanju, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

• uvijek treba miješati istovrsne formulacije, npr. WP + WP, EC + EC i dr.
• kod miješanja različitih oblika formulacija valja poštivati redoslijed miješanja, npr.: vodotopivi koncentrat (SL) + koncentrirana suspenzija (KS, SC,FL) + močivo prašivo (WP) + vodotopive granule (WG, WDG, DF) + suspo emlzija (SE) + koncentrat za emulziju (EC) + tekuća koncentrirana emulzija u vodi (EW).
• okvašivači, sredstva za poboljšanje prianjanja, folijarna gnojiva dodaju se u spremnik prskalice na kraju.

Izvor: PSS

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.