Kako odrediti zrelost i čvrstoću ploda jabuke?

1134

Zrelost ploda jabuke može odrediti na nekoliko načina. Tvrdoću mesa ploda možemo odrediti penetrometrom, čvrstoća je izražena u kg/cm2.

jabuka

Čvrstoća, odnosno tvrdoća mesa ploda je samo jedan pokazatelj stupnja zrelosti ploda, među većim brojem pokazatelja koji obilježavaju njegove promjene u tijeku dozrijevanja. I bez uzimanja u obzir barem još kojega, namjenu plodova i ekološke uvjete, nije posve dovoljan i pouzdan za utvrđivanje najpovoljnijeg vremena berbe, jer su i čvrstoća mesa, odnosno njezine promjene pod utjecajem većeg broja vanjskih i unutarnjih čimbenika ploda. U fenofazi zriobe ploda zbivaju se različite promjene vanjskih i unutarnjih obilježja ploda, među kojima je i promjena čvrstoće njegova mesa (mezokarpa).

Sorte se obično beru za dulje skladištenje, kada je čvrstoća mesa ploda mjerena penetrometrom:
Jonagold 7-8 kg/cm2 ili 69-78 N/cm2; Gloster 7-8 kg/cm2 ili 67-80 N/cm2; Mucu 7-8 kg/cm2 ili 71-80 N/cm2; Idared 7-8 kg/ cm2 ili 67-76 N/cm2; Melrouz 7 kg/cm2 ili 67-71 N/cm2; Granny Smith 6-7 kg/cm2 ili 58-67 N/cm2; Zlatni delišes 7-8 kg/cm2 ili 67-76 N/cm2; Delišes 7-8 kg/cm2 ili 67- 80 N/cm2; Jonatan 7-8 kg/cm2 ili 66-81 N/cm2 i Elstar 8 kg/cm2 ili 80 N/cm2.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.