Oprašivanje rajčice uz pomoć bumbara

1625

Bumbari Bombus vrste iz porodice Bombidae važni su oprašivači crvene djeteline nekih mahunarki, ali i rajčice u zatvorenom prostoru, staklenicima i plastenicima.

plastenici

Uporaba hormona, koji su se koristili u svrhu stimuliranja oplodnje cvjetova rajčice, postupno se napušta, a umjesto njih u najnovije vrijeme sve se više koriste bumbari, koji su pokazali niz prednosti u ophodnji cvjetova rajčice. Ponajprije, bumbari su kukci koji radije posjećuju cvijet rajčice nego pčele ako nemaju neku drugu pašu. Osim toga, poznato je da bumbari lete i na nižim temperaturama nego pčele – već iznad 10 Celzijevih stupnjeva. Oni lete i kad je oblačno i loše vrijeme s mnogo manjeg dnevnog svjetla.

Nadalje, bumbari kao veći kukci imaju znatno jači zamah krila, što je važno za oplodnju cvjetova. Oni također, za razliku od pčela, u jednoj minuti leta posjete čak dva-tri puta više cvjetova rajčice. Na kraju, od važnosti je i to što nisu agresivni kao pčele te rijetko bodu ljude, posebno u plasteniku ili stakleniku. To je razlog što oni osiguravaju pravilnu oplodnju cvjetova i zametanje plodova rajčice pa ih sve više počinju primjenjivati naši proizvođači rajčice u zatvorenom prostoru. To je važno radi toga što svaki cvijet rajčice, ako se ne oplodi u roku od jednog do dva dana nakon otvaranja, otpada.

Stručnjaci su izračunali da ako prosječno na svakoj biljci u plasteniku/stakleniku izgubimo samo jedan plod, to je gubitak od 4,5 tone rajčice po hektaru. Rajčica se, inače, ubraja u samo oplodne biljke pa joj za oplodnju nije potreban polen s drugog cvijeta rajčice ili druge sorte. Za oplodnju na otvorenom polju dovoljno je da ima malo vjetra, što nije slučaj u staklenicima ili plastenicima, koji zbog hladnoće moraju biti zatvoreni. Zbog toga se problem oplodnje rajčice u zatvorenom prostoru dugi niz godina rješavao upotrebom hormona prskanjem direktno u cvijet ili jednostavnom mehaničkom trešnjom biljaka rajčice. S vremenom se došlo na ideju da bi se u svrhu oplodnje cvjetova mogao koristiti let bumbara.

Danas u svijetu postoji nekoliko tvrtki koje se bave uzgojem i isporukom bumbara. Na našem kontinentu najpoznatije su Koopert i Biotest. Bumbari se isporučuju u košnicama, a za jedan plastenik veličine 500 četvornih metara koristi se jedna košnica s minimalno 80 bumbara u njoj. Košnice se postavljaju u plasteniku na mjesto gdje nema jakog sunca i opasnosti od prokišnjavanja. Visina na kojoj se nalazi košnica treba biti od 0,5 do 1 metra iznad zemlje.

Na njoj postoje otvori za ulazak i izlazak bumbara, koji se otvaraju nakon postavljanja košnice na stalno mjesto. Bočni prozori plastenika, odnosno staklenika moraju biti zatvoreni mrežama da bumbari ne mogu izići iz objekta. Zaštita od bolesti i štetnika morala bi se obaviti samo onim preparatima koji sigurno neće štetno djelovati na bumbare. Oni, inače, u košnici žive zajedno osam-devet tjedana, što je dovoljno za oprašivanje cvjetova.

1 komentar

 1. Jedna mala ispravka: “Bumbari Bombus vrste iz porodice Bombidae”
  Vrsta Bombus terrestris iz roda Bombus, koji spada u tribus Bombini, odnosno porodicu Apidae se koristi za oprašivanje.

  Zanima me koliko je česta upotreba bumbara u praksi na teritoriji Hrvatske i da li postoje lokalni proizvođači?

  Hvala Vam unapred.

  Srdačan pozdrav,
  Aleksandar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.