Žohari i njihovo suzbijanje

1835

Na mjestu nepoželjnih kućnih štetočina žohari zauzimaju vrlo visoko mjesto.

Mogu biti prenosioci bolesti, te kontaminirati hranu. Jako su adaptabilni na sve uvjete pa ih se teško i riješiti. Ne smetaju mu temperature ispod 0 ºC, može izdržati tjedne bez vode, tri mjeseca bez hrane. Noćni su kukci, te tada izlaze iz svojih skrovišta.

Ženka za vrijeme svog životnog ciklusa koji traje u prosjeku 5-6 mjeseci od dana svog nastanka može odložiti preko 150 jaja u posebnu „čahuru“ ooteku, veličine 0,5-1,0 cm. Ženke nose sa sobom ooteke i odlažu ih pred sami izlazak ličinki. Ooteke su zaštićene slojem hidrofobne bjelančevinaste tvari- hitina, oblika su sličnog grahu i ženka ih netom pred izlijeganje odlaže na vlažna, tamna i topla mjesta blizu izvora hrane.

Nakon određenog perioda 15-20 dana ooteka puca i na svijet izlaze živi podmladak-ličinke od čega je u prosjeku 40-50% ženki a 50-60% mužjaka (oba spola građe su slične odraslom insektu). Ličinke se presvlače pet puta i prilikom rasta odbacuje svoju košuljicu, koja je zdravstveni problem. Krila
dobijaju posljednjim presvlačenjem no ona su zakržljala i ne služe za letenje već su obrambene i osjetilne namjene. Dva tjedna od posljednjeg presvlačenja spolno su zreli i počinju se pariti.

Žohari će naći načina da uđu u Vaš prostor s ambalažom i namirnicama iz trgovine, iz pekarne, sa prtljagom, aparatima ili rabljenim namještajem, poklonom, instalacijama iz drugih stanova u zgradi.U potrazi za hranom prelaze iz prostorije u prostoriju, iz stana u stan, iz zgrade u zgradu, a mogu dugo živjeti bez hrane. Dalje u stambenim i javnim zgradama putuju instalacijama vodovoda i kanalizacije, centralnog grijanja, ventilacijama-odušnicama, instalacijama struje te kablovske televizije-bužirima.

Također se nalaze i u dizalima te po hodnicima i nesmetano nas obilaze. Samo je pitanje vremena kada će se u zgradi ako je jedan stan zaražen, svi ostali zaraziti. Logika kazuje slijed događaja- puzeći insekt nikako nije došao na više katove zgrade leteći već puzanjem. Ako ih imaju susjedi u prizemlju 5 i 8 katu biti će ih i između i iznad i ispod. Svaka im je pukotina put prolaska, a niže navedene karakteristike osiguravaju im opstanak.

Kada ih se viđa danju, znači da su se toliko namnožili da im je životni prostor postao skučen, a potraga za hranom koje ima sve manje izvlači ih na dnevno svjetlo (visoka infestacija). I tu se javlja potreba za drastičnim mjerama suzbijanja. Za suzbijanje žohara danas se koriste različiti kemijski pripravci u obliku prašiva, gela ili mamaca. Svaka od navedenih mjera uništavanja usmjerena je na biologiju i ponašanje žohara u svrhu njihova otklanjanja.

Sredstva protiv žohara djeluju na žohare kontaktno-dodirom, probavnodigestivno-ingestivno ili respiratornoinhalacijom u dišne puteve insekata. Insekticidi mogu biti trenutnog-” knock down” djelovanja ili produljenog -rezidualnog djelovanja i mogu imati efekt “istjerivanja”- flushing efekt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.