Uklanjanje ostataka sredstava za zaštitu bilja i ambalaže

945

Ako je sredstvo za zaštitu bilja dobro pripremljeno i primijenjeno, ne bi smjelo biti ostataka.

Ako vam ipak ostane škropiva u prskalici, trebate ga maksimalno razrijediti i potrošiti na tretirani usjev ili nasad. Nepotrošeno sredstvo za zaštitu bilja treba ostaviti u originalnoj ambalaži i spremiti na propisani način.

Postupanje s ambalažom propisano je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) koji određuje da je otpad svaka tvar ili predmet određen kategorijama otpada koji posjednik odbacuje, namjerava ili mora odbaciti. Plastičnu ambalažu nakon upotrebe tekućih sredstava za zaštitu bilja trebate isprati najmanje tri puta da bi se njezina škodljivost svela na što manju moguću mjeru.

Ambalažu od krutih sredstava za zaštitu bilja treba potpuno isprazniti kako bi se njezina škodljivost što više smanjila. Vrećice se ne ispiru. Takva ambalaža predstavlja minimalnu opasnost za ljude i okoliš. Ambalaža se nikad ne smije koristiti u druge svrhe. Ambalaža se ne smije odlagati u blizini njiva, zakopavati ili bacati u vodotokove. Ni spaljivanje otpadne ambalaže nije dopušteno zbog sagorijevanja otrovnih plinova. Sukladno Zakonu o otpadu prazna ambalaža sredstava za zaštitu bilja može se privremeno čuvati na poljoprivrednom gospodarstvu do godine dana.

Ispravno privremeno čuvanje ambalaže sredstava za zaštitu bilja na poljoprivrednom gospodarstvu podrazumijeva prostor za čuvanje koji zadovoljava minimalne uvjete:
• prostor mora biti pod ključem i ne smije biti pristupačan djeci i domaćim životinjama,
• ne smije se čuvati u istom prostoru s hranom, pićem, stočnom hranom i sličnim proizvodima.

Ambalažu je zatim, u organiziranim akcijama prikupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja, potrebno predati ovlaštenoj osobi koja posjeduje važeću dozvolu za gospodarenje otpadom. Akcije pojedinih distributera sredstava za zaštitu bilja, kao „Prateći list”, provode se i oglašavaju lokalno.

Ovlaštena osoba koja posjeduje važeću dozvolu za gospodarenje otpadom, tvrtka CIAK, tijekom cijele godine prima ambalažu u svojim skladištima.svojim skladištima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.