Repelenti tjeraju komarce

355

Repelenti su prirodni ili sintetički spojevi koji odbijaju kukce. To znači da ti spojevi ne ubijaju insekte, već svojim djelovanjem sprečavaju kontakt insekata s čovjekom, životinjama, biljkama ili drugim materijalom kojega napadaju kukci (tekstil, brašno i sl.).

Repelenti su lako hlapljiivi spojevi i na kukce djeluju svojim parama. Pare maskiraju druge mirise koji inače privlače kukce. Izbor pravoga repelenta ponekad je otežan zbog mnoštva faktora, npr. putovanje u stranu zemlju, trudnoća i dojenje, dječja dob, osjetljivost kože…

Repelenti su sredstva koja nanosimo na kožu, odjeću, koristimo ih u okruženju u kojemu boravimo, unutrašnjem i vanjskom.

DEET je najstariji repelent kojega je razvila američka vojska 1946. godine. On je najčešće korišten i najistraživaniji sintetski repelent. Znanstvenici tvrde da je DEET u potpunosti siguran, čak i za trudnice. DEET je jedini sintetički repelent čije je djelovanje ispitano i na trudnicama. Studija je pokazala da DEET nema štetne učinke ako se koristi tijekom drugog i trećega tromjesečja.

DEET ima i svoje nedostatke, kao što su neugodan miris, osjećaj masnoće na koži, a može i oštetiti vašu opremu ili odjeću izrađenu od sintetičkih materijala. Proizvodi s 20% do 50% DEET-a i pruža zaštitu od komaraca 6 – 13 sati, ovisno o vremenskim uvjetima.

Pikaridin je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija i jednako je učinkovit kao i DEET, no nije toliko sklon iritiranju kože i očiju. Emitira vrlo jak miris, stoga je vrlo ugodan za uporabu jer ne ostavlja nikakav miris ni masne tragove na koži. Proizvodi s najmanje 20% picaridina i pruža zaštitu oko 6 sati dok desetpostotna koncentracija štiti oko tri i pol sata.

Ulje limunskog eukaliptusa sadrži eterično ulje koje učinkovito odbija komarce zahvaljujući aktivnom spoju p-mentan-3,8-diol (PMD) koji je učinkovitiji od većine sintetičkih repelenata. Velik nedostatak mu je odbojan miris. Ovakav repelent mogao bi sadržavati 30% ulja limunskog eukaliptusa te 20% PMD-a. Ta koncentracija mogla bi biti učinkovita poput DEET-a, iako je vrijeme zaštite ipak nešto kraće. Repelenti s 30% PMD ili ulja od limuna i/ili eukaliptusa štitit će vas od komaraca od 4 do 6 sati.

IR3535 je strukturalno sličan aminokiselini alaninu i na europskom trži- štu prisutan je već 30 godina. Koristi se kao repelent protiv komaraca, krpelja i muha, u postotku 7,5 − 20%. Općenito je siguran za upotrebu i nema znatnih štetnih učinaka. Repelenti s najmanje 20% IR3535 pružaju zaštitu od 7 do 10 sati, ali oni ne djeluju protiv vrste komarca koji prenose malariju.

Eterično ulje citornele dobiva se iz Cymbopogon nardus i Cymbopogon winterianus, koje pripadaju porodici limunskih trava (Cymbopogon). Postoje ulja Cejlon i tipa Java. Njegov specifičan miris maskira CO2 i laktatnu kiselinu koja privlači komarce ljudskom tijelu. U upotrebi je više od 60 godina i popularan je prirodni repelent. Istraživanja su pokazala da je učinkovito protiv komaraca prijenosnika dengue vrućice, ali za razliku od sintetičkih repelenata učinak je kratkotrajniji, pa se nanošenje proizvoda mora ponavljati u kraćim vremenskim intervalima, svakih 30 – 60 minuta. Nije namijenjeno zaštiti od krpelja. Zadana koncentracija je 5%, a kod nekih pojedinaca može izazvati kožne iritacije.

Neke biljke i eterična ulja prirodni su repelenti jer sadrže određene spojeve, koji naneseni na kožu odbijaju insekte. U zemljama EU zabranjena je prodaja većine prirodnih repelenata, poput eteričnog ulja citronele i ulja neema ako se deklariraju kao repelenti, ali prodavati se mogu kada su deklarirani za druge namjene.

U zadnje vrijeme na tržištu postaju dostupni prirodni proizvodi repelentnog učinka koji kao aktivne sastavnice imaju mješavine različitih eteričnih ulja: lavande, geranija, limunske trave, mentola, eukaliptusa, ružmarina, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca, cimeta, klinčića, a može se koristiti i ulje neema. Dolaze u obliku ulja, losiona i hidrolata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.