Kako skladištiti luk?

2368

Nakon berbe luk se suši na polju, zatim se čisti, kalibrira prema promjeru ovisno o zahtjevu kupaca, i pakira u manje (5 do 10 kg) mrežaste vreće od sintetskih vlakana.

luk

Luk koji se bere kombajnom, još nema sasvim suhe vanjske ljuske, a vrat je zelen i sočan, stoga se mora sušiti toplim zrakom. Skladište u kojem se suši luk, mora biti opremljeno sustavom za ventiliranje toplim zrakom i reguliranje vlage zraka. U prvoj fazi dorade luk se prozračuje suhim i toplim zrakom temperature 25-30°C i 70-75% relativne vlage zraka. Nakon toga slijedi ventiliranje noćnim zrakom kako bi se temperatura hrpe luka spustila do 5°C. Slijedi hlađenje do temperature 0-2°C, a ako se planira skladištiti na dulje razdoblje onda se temperatura snižava na 2 do -2°C.

Luk se još jednom dorađuje, kalibrira i pakira za tržište. Skladištenjem luka nastoji se produžiti mirovanje i odložiti klijanje luka.

U domaćinstvu se luk često čuva u vijencima obješenim na grede na tavanu. Ako za kratko vrijeme temperatura i padne ispod točke smrzavanja (-2°C), nakon odmrzavanja luk će i dalje biti upotrebljiv. Dobro osušen i dorađen luk u vrećama sprema se u skladišta koja se mogu dobro ventilirati i održavati što nižu temperaturu do otpreme na tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.