Podnošenje zahtjeva za skupljanje samoniklog bilja i šumskih plodova

538

Za postupak sakupljanja zaštićenog samoniklog i aromatičnoga bilja potrebno je dobiti odgovarajuće dopuštenje koje odgovarajućim rješenjem izdaje Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode. Dozvola se može dobiti samo za lokacije na kojima biljne vrste koje namjeravate sakupljati nisu ugrožene.

Zahtjev za sakupljanje samoniklih biljaka treba sadržavati:

1. podatke o podnositelju zahtjeva,
2. hrvatske i latinske nazive biljnih vrsta,
3. nazive dijelova samoniklih biljaka,
4. količinu koja se želi skupljati,
5. područje skupljanja,
6. način i pribor skupljanja,
7. namjena skupljenog bilja.

Podnositelj zahtjeva za pribavljanje dopuštenja dužan je uz zahtjev priložiti:

– dokaz o registriranoj djelatnosti za sakupljanje samoniklih biljaka radi prerade, trgovine i drugoga prometa, odnosno o upisu u javni upisnik za pravne osobe, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili seljačka domaćinstva;
– dokaz o vlasništvu zemljišta ili prethodnu suglasnost vlasnika zemljišta ili ovlaštenika prava na prirodnom dobrima.

Zahtjevu za sakupljanje samoniklih biljaka prilažu se državni biljezi u vrijednosti 70,00 kuna. U nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima zabranjeno je sakupljanje svih biljnih vrsta, sakupljanje samoniklog ljekovitog i aromatičnoga bilja te šumskih plodova.

U parkovima prirode dopušteno je sakupljanje svih biljnih vrsta, sakupljanje samoniklog ljekovitog i aromatičnoga bilja te šumskih plodova uz prethodnu suglasnost javnih ustanova koje upravljaju tim zaštićenim područjima.

Ako Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture utvrdi da su uvjeti za dobivanje dozvole za sakupljanje ljekovitog i aromatičnoga bilja, ostalog samoniklog bilja i šumskih plodova zadovoljeni, izdat će rješenje kojim se omogućava sakupljanje bilja i plodova. Nakon toga komercijalni sakupljač ljekovitog i aromatičnoga bilja, ostalog samoniklog bilja i šumskih plodova dobit će iskaznicu koja će biti potvrda za obavljanje poslova skupljanja tog bilja i plodova pri mogućoj inspekcijskoj kontroli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.