Sve što trebate znati o ARKOD-u

2667

U ovom tekstu upoznat ćemo vas sa mogućnostima i načinom uporabe ARKOD je evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta koja se vodi za čitavo područje RH. Ovaj program omogućuje poljoprivrednicima lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za poticaje.

arkod

Cilj ARKOD-a je dobiti jasnu sliku koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez obzira na kulture koje se na njima uzgajaju. Takav uređen i transparentan sustav preduvjet je za dobivanje poticaja Europske unije za poljoprivrednu proizvodnju. Sustav ARKOD uspostavlja Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju a partneri i podrška u provedbi na terenu su Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

ARKOD je ujedno i sastavni dio Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS) kojim zemlje članice Europske Unije dodjeljuju, prate i kontroliraju plaćanja poljoprivrednicima (izravna plaćanja i mjere ruralnog razvoja vezane uz površinu).

Upis u ARKOD

Upis u ARKOD obavlja se u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u kojima su poljoprivrednici upisani u Upisnik (uz prethodnu najavu i poziv iz Agencije) te lokalnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije. Uz pomoć djelatnika Agencije, poljoprivrednici če identificirati sve parcele koje obrađuju na digitalnim ortofoto kartama.

Poljoprivrednici su dužni prilikom upisa u ARKOD sustav sa sobom ponijeti dokumente koji potvrđuju njihovo vlasništvo nad određenim komadom zemlje ili potvrdu o korištenju zemljišta ovjerenu kod javnog bilježnika odnosno:

1. Iskaznicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva

2. Osobnu iskaznicu

3. Posjedovni list (original ili presliku)

 

Uporaba AKORD -a

Sve informacije vezane uz uporabu i korištenje AKORD programa možete naći ovdje.

Pogledajte Video prilog o korištenju AKORD-a:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.