Zamrzavanje povrća

76

Kako obično u obiteljskom povrtnjaku proizvodimo više nego nam je to uistinu i potrebno, tako nastojimo dolaskom hladnijih dana to isto, proizvedeno povrće i zamrznuti.

A duboko zamrzavanje je upravo najjednostavniji, najbrži i najzdraviji način spremanja namirnica za zimu. Ta svima nam je dobro poznato kako se povrće u hladioniku može bez većih poteškoća čuvati i po nekoliko mjeseci, a da pri tomu ne promijeni svoj izgled i okus. Pored toga, sačuvano na ovaj način povrće ne gubi ni na svojoj kakvoći jer čuvanje namirnica konstantno na niskoj temperaturi oduzima bakterijama, izazivačima truljenja i vrenja bilo kakvu mogućnost razmnožavanja.

A netom ubrani špinat se na vrlo jednostavan način priprema za zamrzavanje. Dovoljno je samo odabrane, zdrave listove špinata očistiti od žilica i dobro isprati pod mlazom vode. Za to vrijeme u ovećem loncu treba zagrijati posoljenu vodu. Kada pak ona počne vriti, u nju se stavlja ocijeđeni špinat i na taj način blanšira 2-3 minuta. Potom špinat potopimo u ledenu vodu nakon čega se ostavlja kako bi se ohladio i iscijedio. Kada je sasvim i ocijeđen, odvojimo ga na porcije te po potrebi isjeckamo i pakiramo. Na isti način se priprema i drugo lisnato povrće poput blitve i kelja.

S druge strane cvjetača se zamrzava cijela ili podijeljena na cvjetiće. Svakako da je nužno u tu svrhu koristiti isključivo čvrste i zdrave glavice koje se prethodno trebaju oprati pod mlazom vodom. Nakon toga se i one moraju blanširati i to na taj način što se cijela glavica kuha četiri, a ako je podijeljena na cvjetiće, samo dvije minute. U vodu je dobro staviti i malo limunovog soka a sve kako se cvjetača pri blanširanju ne bi i raspala. Kada smo i to učinili, dovoljno je cvjetaču ohladiti, procijediti i upakirati u vrećice.

Pošto je redoviti sastojak zimnice, osvrnut ćemo se i na zamrzavanje graška a za što se koristi mlad i neoštećen, dobro očišćen i opran grašak. Kada se on ocijedi, nužno ga je staviti u posudu u kojoj ključa posoljena voda što znači da je i njega prethodno potrebno blanširati u trajanju od 3 do 4 minute. Čim se grašak malo ohladi i ocijedi, možemo ga pakirati u vrećice u čije paketiće se obično stavljaju i listovi kopra, celera ili peršina.

A povrće poput zelene salate se ne može zamrzavati jer uvene, crvene rotkvice, bijela rotkva i krastavci jer smekšaju, dok se rajčica zamrzava samo u slučaju ukoliko će se koristiti za kuhanje. Ona pak prilikom otapanja potpuno omekša pa za drugu uporabu nije ni primjerena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.