Kako obično u obiteljskom povrtnjaku proizvodimo više nego nam je to uistinu i potrebno, tako nastojimo dolaskom hladnijih dana to isto, proizvedeno povrće i zamrznuti.
A duboko zamrzavanje je upravo najjednostavniji, najbrži i najzdraviji način spremanja namirnica za zimu. Ta svima nam je dobro poznato kako se povrće u hladioniku može bez većih poteškoća čuvati i po nekoliko mjeseci, a da pri tomu ne promijeni svoj izgled i okus. Pored toga, sačuvano na ovaj način povrće ne gubi ni na svojoj kakvoći jer čuvanje namirnica konstantno na niskoj temperaturi oduzima bakterijama, izazivačima truljenja i vrenja bilo kakvu mogućnost razmnožavanja.
A netom ubrani špinat se na vrlo jednostavan način priprema za zamrzavanje. Dovoljno je samo odabrane, zdrave listove špinata očistiti od žilica i dobro isprati pod mlazom vode. Za to vrijeme u ovećem loncu treba zagrijati posoljenu vodu. Kada pak ona počne vriti, u nju se stavlja ocijeđeni špinat i na taj način blanšira 2-3 minuta. Potom špinat potopimo u ledenu vodu nakon čega se ostavlja kako bi se ohladio i iscijedio. Kada je sasvim i ocijeđen, odvojimo ga na porcije te po potrebi isjeckamo i pakiramo. Na isti način se priprema i drugo lisnato povrće poput blitve i kelja.
S druge strane cvjetača se zamrzava cijela ili podijeljena na cvjetiće. Svakako da je nužno u tu svrhu koristiti isključivo čvrste i zdrave glavice koje se prethodno trebaju oprati pod mlazom vodom. Nakon toga se i one moraju blanširati i to na taj način što se cijela glavica kuha četiri, a ako je podijeljena na cvjetiće, samo dvije minute. U vodu je dobro staviti i malo limunovog soka a sve kako se cvjetača pri blanširanju ne bi i raspala. Kada smo i to učinili, dovoljno je cvjetaču ohladiti, procijediti i upakirati u vrećice.
Pošto je redoviti sastojak zimnice, osvrnut ćemo se i na zamrzavanje graška a za što se koristi mlad i neoštećen, dobro očišćen i opran grašak. Kada se on ocijedi, nužno ga je staviti u posudu u kojoj ključa posoljena voda što znači da je i njega prethodno potrebno blanširati u trajanju od 3 do 4 minute. Čim se grašak malo ohladi i ocijedi, možemo ga pakirati u vrećice u čije paketiće se obično stavljaju i listovi kopra, celera ili peršina.
A povrće poput zelene salate se ne može zamrzavati jer uvene, crvene rotkvice, bijela rotkva i krastavci jer smekšaju, dok se rajčica zamrzava samo u slučaju ukoliko će se koristiti za kuhanje. Ona pak prilikom otapanja potpuno omekša pa za drugu uporabu nije ni primjerena.