Veći broj povrtnih, ukrasnih i cvjetnih vrsta proizvodi se iz presadnica, odnosno reznica, a to da od kvalitete proizvedenog rasada ovisi u velikoj mjeri i uspješnost čitave proizvodnje, govori nam dovoljno o važnosti i značaju odabira pravog supstrata za proizvodnju.
Supstrat je tlo u kojem sijemo sjemenku i tu mlada biljka provede dobar dio najosjetljivije faze svog života. Kvalitetni supstrati su lagani, imaju reguliranu pH-vrijednost, tj. kiselost, dobro reguliran vodnozračni sustav, dovoljno hrane za fazu kroz koju biljka treba proći i bez prisutnosti štetnika, uzročnika biljnih bolesti i korova. Hranjivi supstrat treba biti blago kisele reakcije, odnosno pH od 5,5 – 6,5. Struktura i sastav supstrata, odnosno veličina čestica, utiču na mnoge osobine, od vodozračnog sustava do razvoja korijena. U proizvodnji presadnica koriste se supstrati granulacije 0 – 5 mm za sjetvu većine sitnosjemenih kultura poput rajčice, paprike, patlidžana, salate, kupusa…
Za pikiranje istih kultura koristimo granulaciju 0 – 20 mm. Vrijedi pravilo da se za veće čaše koriste supstrati krupnije granulacije.
Danas na tržištu postoji veliki izbor supstrata, odnosno, na raspolaganju su brojne kombinacije gotovih smiješa različitih proizvođača, koje se razlikuju po svom sastavu, osobinama, namjeni, ali im je zajednička osobina da su fitosanitarno sigurni. To je i razlog da su proizvođači nerijetko u dvojbi za koji se proizvod opredijeliti, pa bez pomoći stručne osobe često ne mogu dobro izabrati.
Ti supstrati sadrže bijeli i crni treset u različitim omjerima, ovisno od namjene, zatim vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, kreč i različita hranjiva. Vermikulit je mineral gline koji se zbog dobrih osobina vodoodrživosti i apsorpcije najčešće koristi i miješa s tresetom do 30%, a rjeđe 50%. Granulirani perlit se dodaje supstratima kad je potrebna dobra prozračnost (kod ožiljavanja), ali ima slabu vodoodrživost i sposobnost apsorpcije.
Kvalitetan supstrat nakon zalijevanja zadržava određeni dio vlage, a višak otpušta, tako da u supstratu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora u kojima se nalazi zrak. Ako je loš sastav i struktura smješe u koju sijemo, često dolazi do nastanka prevlažnog supstrata i gušenja biljaka, čemu pridonose i domaće čaše i kontejneri s premalim otvorima. Količina hranjiva u supstratu mora odgovarati zahtjevima usjeva koji uzgajamo, jer u suprotnom dolazi do blokade i biljke ne napreduju, a kasnije se javlja i nekroza lista. Uzrok je u tome što, zbog velike količine hranjiva, biljka ne može usvajati vodu, pa više ne napreduje. Problem se obično javlja kod proizvođača koji prave vlastitu smjesu za sjetvu i pikiranje, u koju stave više od 40% zgorjelog stajnjaka.







