Suzbijanje europske truleži

2104

Ako se ovo oboljenje javi u lakoj formi, većina pčelara ne poduzima posebne mjere liječenja jer bolest, ostane neprimjećena, simptomi obično brzo nestaju.

pcele

Taj posao obavi dobra i duža pčelinja paša. Treba napomenuti da kod pčela postoje razlike u pogledu osjetljivosti na europsku trulež legla, kako između pojedinih sorti pčela tako i u okviru iste rase. Tamna sjeverno-europska pčela je zbog toga potisnuta iz Sjeverne Amerike od strane žute talijanske pčele.

Nekoliko vrsta antibiotika mogu uspješno suzbiti europsku trulež legla, ali često se događa da i poslije toga u istim pčelinjim društvima ponovo dođe do pojave ove bolesti. Izgleda da antibiotici zaista doprinose preživljavanju već oboljelih larvi, ali izlučevine iz zadnjeg crijeva starijih larvi sa bakterijama ostaju na ćelijama u većoj mjeri nego ako pčele izbace zaražene larve iz košnice. Da bi se dobio najbolji efekt, antibiotike, ako se već koriste, trebalo bi primjeniti što ranije u proljeće, odnosno prije pojave simptoma. Ovo će spriječiti množenje uzročnika bolesti.

Od antibiotika pčelari za tretiranje europske truleži najčešće koriste streptomicin 0,5 g na 1 litru šećernog sirupa. Isto tako se može primjeniti teramicin. Ovaj antibiotik u količini od 0,5 do 1 g se rastopi u malo vode i doda na 500 ml šećernog sirupa.

Najbolje je raspršiti ovaj sirup preko okvira što ranije u proljeće. Inače, ovakav sirup pčelari dodaju u vidu prihrane i to vrlo često i društvima koja nikada nisu pokazivala simptome europske truleži. Ovo nije dobro i sa korištenjem antibiotika u pčelarstvu treba biti vrlo oprezan.

U praksi, pčelari najčešće odlučuju o tome. U svakom slučaju, u primjeni antibiotika pčelari moraju po svaku cijenu izbjeći da antibiotici dospiju u med. Za razgrađivanje antibiotika neophodno je oko 8 tjedana pa prema tome treba podesiti primjenu.

Osim toga, njihovo stalno dodavanje može izazvati pojavu rezistentnih bakterija za čije suzbijanje će biti potrebna sve veća količina aktivne supstance ili će se jednog dana pojaviti sasvim otporni mikroorganizmi koje neće biti moguće na ovaj način suzbijati. Ova pretpostavka se zasniva na sličnim pojavama koje su zapažene kod drugih mikroorganizama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.