Zamjena matica u košnicama

1249

Postoji mnogo načina na koji dodajemo, odnosno zamjenjujemo maticu. U grubo ih možemo podijeliti na izravno dodavanje matica, zatim dodavanje u različitim vrstama kaveza i dodavanje cijelih nukleusa kada u biti spajamo zajednice.

pcele

Najčešće je dodavanje matice u transportnom kavezu u kojemu se matice otpremaju od oplodnih stanica do trgovine ili izravno na pčelinjak. U njemu se nalazi matica i desetak pčela pratilja. Svi kavezi su slične izvedbe, najčešće od plastičnih materijala. Stranice su s otvorima kako bi pčele mogle komunicirati, a na jednom kraju nalazi se komorica koja je ispunjena mednošećernim tijestom (pogačom).

Pogača služi s unutarnje strane za prehranu pčela i matice prilikom transporta, a s vanjske strane se prilikom dodavanja napravi otvor koji pčele proširuju i kroz koji matica izlazi u košnicu kroz određeno vrijeme privikavanja.

Zajednici kojoj zamjenjujemo maticu u prijepodnevnim satima oduzimamo staru maticu. Istog dana predvečer stavljamo kavez s novom mladom maticom. Postavljamo ga između dva okvira s leglom i to tako da ga objesimo između okvira, a komorica s hranom visi prema dolje. Prethodno je potrebno na tom dijelu načiniti otvor koji je obično označen i kroz koji će pčele osloboditi maticu.

Stranice kaveza s otvorima moraju biti slobodne kako bi pčele mogle komunicirati s maticom. Košnicu zatvorimo i dvije večeri za redom prihranimo šećernim sirupom da bi pčele bile smirene i imale privid dobre paše jer tada lakše prihvaćaju maticu. Matica bi po dodavanju, iz kaveza trebala izaći za oko 6 do 12 sati, ali ne i kasnije jer postoji mogućnost da pčele počinju graditi matičnjake.

Nakon 4 do 5 dana otvorimo košnicu, izvadimo kavez koji mora biti prazan i ako su pčele smirene i normalno se ponašaju velika je vjerojatnost da su prihvatile maticu. Možemo na brzinu pogledati nekoliko okvira i kada naiđemo na jajašca maticu dalje ne tražimo nego košnicu zatvaramo i zamjenu matice smatramo uspješnom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.