Drača kao medonosna biljka

284

Drača (Paliurus spina-christi) bodljikavi je grm koji može narasti do 3 metra visine. Kod nas raste na kamenjarima Hercegovine, a ima je i po cijeloj Dalmaciji te Crnoj Gori. Sitni cvjetovi su zlatnožuti, skupljeni u grozdiće u pazušcima listova.

Biljka cvate u lipnju, odmah iza kadulje. Kako su joj cvjetići plitki, izloženi su svakoj vremenskoj promjeni. Ipak, njenom medenju posebno pogoduje vlažno vrijeme bez vjetra. S druge strane, drači, kao izrazito medonosnoj biljci, itekako škodi suh vjetar i hladno vrijeme. Drača ima vrlo razvijen korijenov sustav zahvaljujući kojemu bez većih poteškoća može preživjeti surovu klimu.

Pojedini pčelari su već uspjeli komercijalizirati dračin med kao sredstvo koje budi ljubavni žar. Dnevni prinosi meda na drači obično se kreću oko 3 kilograma, premda u izvanredno dobrim godinama na drači prinos meda zna biti i mnogo veći.

U stručnoj literaturi nalazimo podatak da je 1974. godine u okolici Stoca drača tako dobro medila da je davala preko 8 kg prinosa na dan. Tako u dobrim godinama obično daje po jedno kvalitetno vrcanje. Spomenimo i da je med od drače žut ili zatvoreno-žut. Bez mirisa je, slatkog, malo oporog okusa. Pčelari čak kažu da ih kod spravljanja meda od drače uvijek iznenadi novonastali ton okusa. To je zato jer okus varira u odnosu na biljke
koje se zateknu u okolini drače.

U primorskim krajevima ima dosta kadulje s okusom dračinog meda. Štoviše, na taj način dobiva se med dobre kakvoće. Jedina mana, ako je tako možemo nazvati, jest činjenica da med od drače brzo kristalizira. Ali, bolje upućenima je to stopostotni znak da se radi o nepatvorenom medu. Naime, prirodno svojstvo meda je da kristalizira i patvoreni med nikada ne može kristalizirati! Bitno je naglasiti i kako sama kristalizacija ne utječe na hranjivu vrijednost meda.

S druge strane, med od drače djeluje na jačanje imuniteta te je posebice koristan djeci i svima onima koji ne vole preintenzivan okus meda. Dakle, riječ je o medu koji nema teških aroma i koji jača organizam, olakšavajući mu borbu protiv bolesti. Djeluje i na snižavanje kolesterola, a samim tim i na prevenciju bolesti kardiovaskularnog sustava. Sadržajem aromatičnih ulja prevenira i olakšava bolesti dišnog sustava, a nerijetko se koristi i kao pomoć u liječenju malignih oboljenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.