Presušivanje ribnjaka

670

Tlo dna ribnjaka, poglavito sloj mulja predstavlja svojevrstan kemijski laboratorij i polaznu točku ekosustava ribnjaka i kao takvo tlo igra vitalnu ulogu u produktivnosti ribnjaka.

Stoga je uspjeh produktivnosti ribnjaka u velikoj mjeri ovisan o međuturnusnom* sušenju i/ili kemijskom tretiranju tla vapnom.

Prednosti presušivanja ribnjaka i izlaganja tla dna ribnjaka atmosferskom kisiku i sunčanoj svjetlosti prije novog uzgojnog ciklusa donosi prednosti:
• Aeracija tla; mineralizacija organskih tvari pomoću aerobnih procesa uz stvaranje osnovnih hranjivih soli koje omogućuju razvoj mikroflore.
• Smanjenje aciditeta i poboljšanje strukture tla dna ribnjaka. Uklanjaju se neželjeni metaboliti poput vodikovog sulfida (nusprodukt anaerobnog metabolizma sumpornih bakterija) koji može inhibirati rast fitoplanktona te riba i rakova.
• Poboljšana tekstura tla. Prosušeno i promrzlo tlo se razrahljuje pa se ubrzavaju biološki i kemijski procesi u tlu.
• Eliminacija predatora, parazita ili njihovih razvojnih stadija te neželjenih akvatičnih makrofita.
• Olakšava sakupljanje kultiviranih riba ili rakova
• Suvišni mulj i blato s dna ribnjaka se mogu dobro iskoristiti za poboljšanje kvalitete poljoprivrednog tla

Dodatna mehanička obrada se obavlja oranjem ili, u slučaju slabo humusnih tla, samo tanjuranjem. Preorano tlo ribnjaka potrebno je povapniti.

Preporučene količine su:
• Ca(OH)2 – 3 tone/ha ili
• CaO2 – 500 kg/ha.

Gnojidba se vrši kako bi se povećala produktivnost ribnjaka. Pri tome se koriste:
• Mineralna gnojiva; vapno, superfosfat, KAN, urea, kompleksna NPK gnojiva
• Organska gnojiva; stajsko gnojivo, zasijavanje zelenom krmom bogatom bjelančevinama, zaoravanje zelene mase
• Mješovita

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.