Nedostaci , mane i kvarenje vina

1196

Negativne promjene koje se javljaju u vinu, zavisno od njihovog nastanka i intenziteta, mogu se označiti kao nedostaci, mane i kvarenja vina.

vino_31

Nedostatci koji se zapažaju u vinu mogu nastati kao posljedica slabijeg kvaliteta grožđa, uslovljenog sortom ili lošim klimatskim uvjetima u toku njegovog sazrijevanja. Uglavnom se radi o nedostatku jednog ili više sastojaka značajnih za karakter i punoću okusa vina – ekstrakt, alkohol, ili o višku nekih sastojaka – kiselo ili oporo vino. Pojava ovih nedostataka može se predupredi popravkom kvalitete šire prije alkoholnog vrenja – povećanjem sadržaja šećera ili smanjenjem, odnosno povećanjem sadržaja kiselina.

Mane vina su posljedica kemijskih ili fizičkih procesa u vinu, ili nastaju dospijevanje stranih tvari u vino tijekom prizvodnje i čuvanja, Mane se opažaju kao neželjene promjene izgleda – boja i bistrina, te mirisa i okusa vina.

Najčešće mane vezane za izgled vina su: mrki prijelom, sivi prijelom, taloženje proteina i dr.. Kada se radi o mirisu i okusu, treba spomenuti miris i okus na plijesan, drvo, vodik-sulfid, na izvetrelo, na zapušač, na smrznuto grožđe i dr..

Kvarenje vina nastaje kao posljedica aktivnosti mikroorganizama: bakterija octene kiseline, bakterija mliječne kiseline ili oksidativnih kvasaca, pri čemu se određeni sastojci razgrađuju, uz nastajanje novih koji negativno utječu na kvalitetu vina – izgled, miris i okus.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.