Značajke i povijest sorte traminac

4284
Spread the love

Odrediti točno nastanak vinove loze iz porodice traminac nije baš najjednostavnije uslijed vrlo nestabilnog genoma.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Vjeruje se da potječe iz sjeverne Italije u tirolskom Alpama, blizu sela Tramin u Alto Adige, gdje je prvi varijetet ove sorte rastao širom ovog mjesta. Imao je list i bobice zelene boje veoma nalik na savagnin blanc s kojom se zbog svog nastanka često dovodi u vezu. Prvi zapisi o njemu datiraju iz 1000. godine odakle se proširio preko Rajne do Elzasa. Trminac, kao i pinot noir, sklon je mutacijama. Jedna od tih mutiranih loza, još prije nekoliko stoljeća, dala je grozdove tamno roze-braon boje sa pjegavim bobicama. Ova mutacija je dovela do pojave sorte crveni traminac ili savagnin rose.

Populacija traminac sadrži više varijacija i klonova. Danas su kod nas najpoznatiji klonovi selekcionirani u Njemačkoj i to: Traminer roter (Traminac crveni) i Gevurztraminer (Traminac mirisni). Ovi klonovi se u Francuskoj nazivaju Traminer musqué, Traminer parfume odosno Traminer aromatique; u Njemačkoj roter Traminer; odnosno gewiirztraminer u Italiji Traminer rose, Traminer rosso i tramener aromatic. Krajem XIX stoljeća, Alzašani su počeli ovo vino zovu gewiirztraminer iako je tek 1973. godine ovo ime službeno odobreno. Riječ gewtirz na njemačkom znači “začinjen” ali, s obzirom na brojne sinonime, točniji prijevod bio bi “mirisni” (parfemski). Gewürztraminer je sigurno, doživio najveći uspjeh u Alzasu ali čak i tamo, mnogi proizvođači mu daju manju važnost u odnosu na neke komercijalnije sorte tako da se ne dobiva uvijek očekivanu kvalitetu.

Gevurztraminer je jedan od najkarakterističnijih vinskih varijeteta koga čak i laik može lako prepoznati po njegovom snažnom, aromatičnom mirisu. Najviše na razvoju ovih klonova su postigli Francuzi i Nijemci, dok je ime ostalo njemačkog podrijetla. Zasadi traminca ima i diljem istočne Europe, ali se vina nisu pokazala baš pretjerano uspješno. Međutim, u Iloku u Hrvatskoj postignuti su zavidni rezultati sa kvalitetom grožđa i vina dobivenog od ovih klonova traminac.

U Europi, pored Francuske, Italije i Njemačke, ova loza se uzgaja još i u Španjolskoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Češkoj i Slovačkoj. Većih zasada ima još i na Novom Zelandu i Čileu. Iako se loza Gevurztraminer-a cijeni zbog vina koja daje, u isto vrijeme predstavlja veliki vinogradarski izazov. Naime, pupi rano u proljeće i zato je podložnija izmrzavanja dok je kasnije u svom vegetativnom periodu osjetljiva na brojne infekcije. S obzirom da ima generalno slab prinos, lako se upada u zamku gušće sadnje čime se dobivaju slabija i lakša vina.

Dobro je to što grožđe može sadržavati velike količine šećera i zbog toga moguće je postići visoke koncetracije alkohola u suhim vinima. S druge strane, niska kiselost i visok pH su problemi kod Gevurztraminer-a. Zbog svih tih osobina od presudne je važnosti kontinuirano praćenje sazrijevanja kao i precizno određivanje vremena berbe. Rano branje zadržava kiselinu ali bez kasnije berbe neće doći do razvijanja karakterističnih varijetetskih osobina. U toplim regijama, praktično je nemoguće dobiti dobre rezultate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.