Kim, ljekovita samonikla biljka

1109

Kim raste na planinskim pašnjacima, pokraj putova, a posebno na visoravnima. Međutim, samonikli kim ne može zadovoljiti sve veće potrebe tržišta, a osim toga, njegova je kvaliteta znatno lošija od kvalitete uzgajanog kima. Najviše se uzgaja u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

kim

Kim je dvogodišnja zeljasta biljka koja prve godine formira rozetu, a tek druge godine cvjetonosnu stabljiku. Danas se uzgajaju odabrane, jednogodišnje vrste. Stabljika je ravna, visine 0,5 – 1,0 m, obrasla kratkim dlačicama i u gornjem dijelu razgranata. Listovi su dvostruko i trostruko pernati, jako usječeni i u gornjem dijelu linearno lancetasti. Cvjetovi su sitni, bijele ili svjietloružičaste boje. Formiraju cvat u obliku štita koji se sastoji od 8 do 12 grana, a svaka od njih od 4 do 6 cvjetova. Korijen je vretenast, dužine 15-20 cm. Plod se sastoji od dvije sjemenke koje se nakon dozrijevanja lako razdvajaju. Smeđe je boje i ovalnog oblika. Dug je 4-6 mm, a širok 1-1,2 mm. Masa 1000 zrna je 2 – 3,5 g.

Sjeme je relativno dobre klijavosti. Odmah nakon berbe klijavost je 85 – 90 %, ali se brzo gubi. Već nakon tri godine sjeme može potpuno izgubiti klijavost.

Sjeme kima niče za 12 – 18 dana, a za nastajanje prvih listića treba 15-20 dana. U prvoj godini biljka formira rozetu s 10 – 15 listova i u tom obliku prezimljava. Vegetacija počinje druge godine u rano proljeće. Ovisno o godini, cvjetanje počinje početkom svibnja i traje do kraja istog mjeseca. Sjeme dozrijeva krajem lipnja, kada se obavlja i žetva.

Kim se uzgaja zbog ploda koji sadrži 4 – 6 % eteričnog ulja. Upotrebljava se u proizvodnji hrane (pekare, slastičarne). U ljekovite se svrhe koristi kao sredstvo protiv napuhavanja, za poboljšanje probave i protiv grčeva kod male djece.

Eterično se ulje upotrebljava u industriji likera i parfema te u medicini. Eterično ulje je bezbojno ili svijeložute boje, karakterističnog mirisa. Glavni sastojak ulja je karvon, 53 – 65 %. Osim eteričnog ulja, plodovi sadrže i 10 – 16 % masnog ulja i 18 – 20 % bjelančevina.

Kim uspijeva u različitim klimatskim uvjetima. Uzgaja se gotovo posvuda, a posebno na sjeveru Europe jer nije osjetljiv na niske temperature. Suhi i hladni vjetrovi loše utječu na oplodnju, a jaki vjetrovi u doba sazrijevanja otresaju tek dozrjele plodove i time smanjuju prinos. Dobri se rezultati postižu i uzgojem na većim nadmorskim visinama.

Kim raste gotovo na svim tipovima tala, ali najbolje na dubokim, rastresitim i humusom bogatim tlima. Dobro uspijeva i na vapnenastim tlima. Teška i nepropusna tla na kojima se tijekom godine zadržava voda nisu pogodna na uzgoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.