Sve što trebate znati o uzgoju gloksinija

3546

Gloksinija je dobila ime po francuskom liječniku i botaničaru P. B. Gloxinu, kasnije je svrstana u rod Sinninga u čast glavnom vrtlaru sveučilišta u Bonnu Wilhelmu Sinningu, koji se bavio njenim križanjem i selekcijom.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Gloksinija je gomoljasta biljka čiji nadzemni dio potkraj ljeta odumire. Listovi veliki, ovalni, prekriveni dlačicama, rastu u parovima, jedan nasuprot drugog, na kratkim peteljkama koje se uzdižu iz gomolja.

Iznad baršunastih listova izrastaju zvonoliki cvjetovi veličine do deset centimetara. Raskošno obojeni baršunasti cvjetovi pojavljuju se u svim nijansama crvene, ljubičaste, plave, ružičaste, te bijele, često s bijelim rubom ili s točkicama po latica.

Postoje pravila u uzgoju gloksinije kojih se moramo držati:

  • Ne smije biti izložena direktnom suncu, a svjetlost joj je prijeko potrebna da se mogu stvarati i rascvjetati cvjetni pupovi.
  • Odgovara joj umjerena i jednolična temperatura: u rano proljeće 21ºC za poticanje rasta, ljeti, u vrijeme cvatnje, od 15 do 21ºC, a tijekom zimskog mirovanja gomolja oko 10ºC.
  • Zalijeva se redovito, ali zemlja nikada ne smije biti natopljena (vlažno, nikako mokro).
  • Dobro je da biljku stavimo u tanjur s vodom na preokrenutom podlošku, da joj tako osiguramo vlažan zrak.

Tijekom sezone rasta prihranjivanje tekućim mineralnim gnojivom s većim sadržajem dušika, a tijekom cvatnje potrebno je više kalija. Ako se kod gloksinije ne pojave pupovi, a listovi su se već razvili, treba otkinuti jedan list i pupovi će nakon toga izbiti. Nakon što ocvate, odrežite ocvale cvjetove i nastavite sa zalijevanjem i prihranom. Čim listovi počnu žutjeti, postupno prestanite sa zalijevanjem i dodavanjem gnojiva. Lonac s gomoljem valja premjestiti na svježije mjesto (oko 10ºC), na kojem će prezimiti.

Sadi se tako da vrh gomolja bude u razini supstrata. Na svijetlom i toplom mjestu (20 – 22ºC), uz redovito zalijevanje i prihranu, biljka će se brzo razviti. Gomolji mogu trajati godinama, a optimalni životni vijek 2 do 3 godine, nakon čega gube snagu i daju slabije biljke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.