Uzgoj ružmarina

5509

Ružmarin su kao mirisnu i ljekovitu biljku koristili još stari Egipćani i Grci. Ime biljke potječe od grčkih riječi rhops (grm) i myros (mirisan). Samonikli ružmarin raste uglavnom na Sredozemlju i Mediteranu.

ruzmarin

Ružmarin je grmolika višegodišnja zimzelena biljka. Ima snažan korijenov sustav pa se može uzgajati i na manje plodnim tlima. Stablo je grmoliko, a grane drvenaste i djelomično polegnute. Grmovi u kontinentalnom području dosežu visinu od 0,8 do 1,5 m, a u primorju i preko 2 m. Listovi su na kratkim peteljkama i nasuprotno raspoređeni na stabljici. Liske, dužine 3 – 4 cm s lica su tamnozelene boje, a s naličja su obrasle gustim dlačicama zbog čega djeluju sivo. Cvjetovi su plavo – ljubičaste ili bijele boje. Najčešće se razvija 5-10 cvjetova na vršnim dijelovima grana. Sjeme je sitno, sjajno i ovalnog oblika. Masa od 1000 zrna ima 0,8 – 1,0 g. Klijavost sjemena je vrlo mala, 15-40 %, jako sporo klija, a klijavost mu se određuje nakon 30 dana na temperaturi od 20 °C. Isto lako, sjeme vrlo brzo gubi klijavost, nakon 2 – 3 godine čak i do 80 %. Ružmarin dobro podnosi niske temperature, ali ga jaki mrazevi praćeni vjetrom mogu ozbiljnije oštetili.

Zelene grančice s listovima sadrže 0,4 – 0,6 % eteričnog ulja, dok osušeni listovi sadrže i do 2 % ulja. Suhi listovi sadrže i heterozide, polifenole, glukozide i druge spojeve. Eterično ulje sadrži eineol, pipnen, kamfor, borncol i ružmarinsku kiselinu (oko 8 %).
List se koristi kao čaj za poboljšanje probave i protiv želučanih tegoba. U obliku tinkture i kao mast koristi se za zarastanje i dezinfekciju rana te kao antireumatik. Listovi se koriste i kao začin u kulinarstvu. Eterično ulje ulazi u sastav brojnih preparata koji se koriste kao antiseptik, antireumatik i za jačanje korijena kose, a koristi se i u veterinarstvu protiv parazita i opadanja dlake. Ulje je i dobar antioksidans, ali se ipak najviše koristi u industriji mirisa, kozmetici i kao osvježivao prostora.

Ružmarin je biljka toplog podneblja i zahtijeva puno svjetlosti. Zbog toga ga treba uzgajati na osunčanim i od vjetra zaštićenim površinama. U kontinentalnom području dobro podnosi umjerenu hladnoću i prezimljava bez većih oštećenja, ali pri vrlo niskim temperaturama (-15 °C i niže) dolazi do smrzavanja. Za uzgoj ružmarina pogodna su suha tla bogata kalcijem.

Sadnja ružmarina obavlja se tijekom jeseni ili u rano proljeće. Jesenska je sadnja povoljnija, dok se proljetna provodi samo onda kad se reznice proizvode tijekom zime u zaštićenom prostoru. Proljetnu sadnju svakako treba obaviti što ranije kako bi se biljke ukorijenile do toplog i suhog razdoblja. Ružmarin je grmolika biljka koja naraste u visinu do 1,5 metra i u širinu preko 1 m, stoga se reznice sade u redove razmaka 1 m i s razmakom između biljaka od 0,5 do 0,8 m. Na strmim se terenima za sadnju kopaju rupe dubine 30 – 40 cm,a na krševitim i plitkim tlima dubinu rupa treba prilagoditi dubini humusnog sloja. Rupe je najbolje kopati tijekom jeseni ili zime.

U prvoj i drugoj godini uzgoja prihranjuje se dva puta; prvi put tijekom travnja, a drugi tijekom svibnja i to dušičnim gnojivom (KAN) u količini 100 – 150 kg/ha. U sljedećim godinama uzgoja prihranjivanje se, ovisno o plodnosti tla, obavlja mineralnim NPK (15-15-15) gnojivom u količini od 200 kg/ha. U organskoj se proizvodnji primjenjuje isključivo zreli stajski gnoj u količini 40 – 50 t/ha prije sadnje.

Ružmarin se bere u drugoj godini uzgoja. Berba se obavlja rezanjem mladih izdanaka na visini od 10 cm iznad zemlje. Stari nasadi beru se ručno i to rezanjem samo mladih grančica iznad drvenastog dijela. Odmah nakon berbe slijedi sušenje ili destilacija.

U prvoj i drugoj godini uzgoja biljke su u fazi razvoja i ne treba ih rezali. U tom se razdoblju može obaviti samo modeliranje grmova. U trećoj godini uzgoja prinos svježeg ružmarina je 3 – 4 t/ha, odnosno 1 – 2 t/ha suhog. Nasad u punom rodu daje prinos od 8 t/ha svježih, odnosno 2 – 4 t /ha suhih grančica ili 1000 – 1500 kg suhog lista i 40 – 45 kg/ha eteričnog ulja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.