Američki cvrčak na vinovoj lozi

957

Američki cvrčak podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. U Europi je prvi put pronađen 1958. godine u Francuskoj te se kasnije proširio i u druge europske zemlje.

U Hrvatskoj je prvi puta otkriven 2003.g. Odrasli oblik ima tijelo smeđe boje, dugo 5 do 6 mm. Glava je trokutastog oblika. Ličinke su žute boje, ali razvojem postaju sve više smeđe. Mogu skakati.

Prezime jaja ispod kore dvogodišnje vinove loze. Prve ličinke izlaze sredinom svibnja te sišu na donjem lišću. Razvoj ličinke traje 30 do 50 dana. Odrasli oblici javljaju se u srpnju i kolovozu. Ima jednu generaciju godišnje.

Štete su prvenstveno u sposobnosti vrste da prenosi fitoplazmu Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest vinove loze tzv. zlatna žutica vinove loze. Na tog uzročnika je posebno osjetljiva sorta chardonnay.

Ženke odlažu jaja pod koru dvogodišnjeg drva, a ponekad i pod stariju koru grana ili zelenu jednogodišnju rozgu. Pomoću male, savinute i snažne leglice koso urežu sloj kore koja se ljušti, pa u sloj staničja između epiderme i snopova primarnog floema odlažu ukupno 24 jaja. Obično su jaja odložena u skupinama dva-tri-četri ili više (10) i nepravilno poredana na različite međusobne udaljenosti. Ličinke i cvrčci se zadržavaju s doljnje strane lišća, na peteljkama i zelenim mladicama. Ličinke i odrasliu kukci gotovo su uvijek u akciji hranjenja, a ličinke od četvrtog stadija mogu bosti osnovne žile. Simptomi sisanja su slabo vidljivi i nisu tipični. Prve ličinke se javljaju sredinom svibnja, te njihov razvoj traje do sredine srpnja. Odrasli oblici se javljaju krajem srpnja pa sve do početka rujna. Ženke nakon oplodnje polažu jaja u pukotine kore dvogodišnje rozgve. Način prenošenja fitoplazme (FD): ličinke i odrasli kukci prenose fitoplazmu (FD) na perzistentan način: moraju se hraniti sisanjem biljnih sokova na zaraženom trsju, barem 4-8 dana (akvizicija), a tek nakon 28-35 dana nakon toga (latencija) sposobni su širiti bolest na zdravo trsje. Infektivne ženke ne prenose fitoplazmu na odložena jaja.

Suzbijanje

Posjednici vinove loze obvezni su, za vrijeme vegetacije, provoditi redoviti vizualne preglede biljate ako uoče simptome zaraze štetnim organizmom o tome odmah izvijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora. Ako se utvrdi prisutnost štetnog organizma fitosanitarni inspektor će narediti posjedniku provedbu više mjera među kojima su: uklanjanje i uništavanje svih trsova s korijenom ako je broj zaraženih trsova veći od 20 %. Radi sprječavanja širenje štetnog organizma u žarištu i sigurnosnom području, posjednici su obvezni provoditi sljedeće preventivne mjere:

– Pratiti pojavu tipičnih simptoma zaraze na vinovoj lozi i ostalim biljkama domaćinima
– Redovito pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča
– Suzbijati američkog cvrčka u vinogradima i rasadnicima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.