Teran ili Istrijanac

1661
Spread the love

Teran je vrlo stara sorta, o čemu govore i mnogobrojni povijesni podaci. Prvi pisani tragovi o vinu Teran datiraju krajem 14. stoljeća s podrucja Udina u Italiji, dok je prvi opis morfoloških karakteristika sorte Teran, koji se uzgajao u mjestu Barban u Istri, objavio čak davne 1824. godine kanonik Pietro Stancovich.

Tijekom 19. stoljeća Teran je bio dominantna sorta u Istri i prije zaraze filokserom zauzimao je oko 80 posto istarskih vinogradarskih površina. Zbog iznimne važnosti koju je Teran u Istri tada imao, postoji mnogo povijesnih zapisa o toj sorti, među kojima je jedan od najpoznatijih članak Carla Huguesa iz 1889. godine, naslovljen „Come si possa ingenetilire il Teranno“, objavljen u časopisu La provincia dell’Istria, u kojemu autor navodi probleme u proizvodnji Terana i načine kako poboljšati njegovu kvalitetu.

Osim toga, postoje i mnogi ampelografski opisi sorte Teran iz 19. i 20. stoljeća. Tijekom 20. stoljeća njegov udio u istarskom sortimentu postupno opada, ali i danas ostaje najzastupljenija autohtona crna sorta vinove loze u Istri i trenutno je nakon Malvazije istarske sorta koja se na tom području najviše sadi.

Teran se najviše uzgaja na području Istre, Slovenskog primorja i talijanske regije Friuli–Venezia Giulia, dok je u manjoj mjeri zastupljen i u nekim drugim proizvodnim područjima, kao što su Hrvatsko primorje, Makedonija i ostala područja.

Vrh mladice je otvoren, svijetlozelen, jako paučinasto dlakav, s blago izraženim antocijanskim obojenjem po rubu. Mladi listići su bakrenocrvene boje, jako izražene paučinaste dlakavosti u međužilnom prostoru i na žilama naličja. List je velik do vrlo velik, pentagonalan, najčešće trodijelan, slabo izraženih režnjeva. Postrani gornji sinusi lista su otvoreni, tek blago udubljeni.

Sinus peteljke je otvoren, pri bazi u obliku slova V. Lice lista je tamnozelene boje, dok je naličje lista jako paučinasto dlakavo i u međužilnom području i na žilama. Plojka je debela, žljebasto naborana, sa srednje izraženim udubljenjima između glavnih žila i s jako izraženom mjehuravošću između sitnih žila na licu lista. Žile su na plojci čvrste građe i jasno izražene. Peteljka lista kraća je od glavne žile plojke.

Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje velik do velik, srednje zbijen, konusan, često s nekoliko kraćih krilaca. Peteljka grožđa je srednje duljine, odrvenjela i čvrste građe. Bobice su srednje veličine, okrugle, neznatno duže nego šire, tamnoplave boje, sa slabo izraženom pupčanom točkom. Kožica je srednje debljine, izraženog maška, a meso mekano i sočno, u punoj dozrelosti pod kožicom crvenkasto. Mošt je kiselkasto-slatkastog okusa, bez osobite arome ili s profinjenim mirisom višnje maraske.

S vegetacijom počinje srednje rano. Dozrijeva kasno, u IV. razdoblju. Jako je bujna sorta, dugih internodija na mladici. Ne pokazuje posebnu osjetljivost na gljivične bolesti i obično ne stradava od smrzavanja. Rodnost je visoka i redovita. S lošom oplodnjom i niskom rodnošću više je problema bilo ranije, kada na tržištu nije bio dostupan selekcionirani sadni materijal, dok su danas ti problemi rijetki. Postiže srednju razinu šećera u grožđu te visoku razinu ukupne kiselosti.

Teran je sorta koja se u Istri posljednjih godina nakon Malvazije istarske najviše sadi te mu je trend populacije uzlazan. Za širenje površina pod Teranom zaslužna je njegova autohtonost i posebnost, ali još više visoka kvaliteta dobivenih vina kakva se postiže posljednjih godina. Osim u Istri, Teran je danas dosta zastupljen te se dalje sadi i u Slovenskom primorju te talijanskoj regiji Friuli–Venezia Giulia.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.