Maslina u vrtu

1825

Veličanstvena i nezgrapna maslina je odavno izašla iz uzgajanja izričito za prehrambene svrhe, prepotentno ulazeći i u obilježja vrtova Talijana, koji maslinu njeguju i uzgajaju u ukrasne svrhe.

maslina

Maslina raste sporo i potrebno je najmanje dvadeset godina prije nego stablo poprimi karakterističan “savijeni” izgled. U vrtovima je moguće dobiti masline koje postižu skroman razvoj, s obzirom na prilagodljivost biljke na različite vrste zemljišta. Za sadnju se svakako moraju izbjegavati vrlo glinasta zemljišta s problemima povezanim s poteškoćama kod cijeđenja vode. U sjevernim područjima ustajale vode, osim što stvaraju štetan zagušljivu sredinu za korijene, sudjeluju udružene s niskim temperaturama u prouzročenju smrti biljke.

Osnovna njega mora biti sadržana u poslovima obrezivanja i fitosanitetske zaštite. Preguste krošnje lako izazivaju razvoj štitaste uši koje, na svojim medljikama (iscjeđuju šečer koji proizvode) dopuštaju razvoj štetne čađi.

Dobar ustroj biljke koji predviđa – kao u slučaju oblika višestožaste vaze – postojanje 3-4 osnovne grane koje se odvajaju od prilično visokog debla (150 centimetara i više), može ispasti vrlo prikladan za naše sjeverne zone s ljetima koje karakterizira visoka relativna vlaga, koja potpomaže razvoj kriptogamatskih bolesti. Prema tomu, osim obične njege koja prati rast svih ukrasnih biljaka, maslinama mora biti dodano i dobro obrezivanje godišnjeg prorijeđivanja (koje prozračuje i daje svijetlost krošnji) i preventivno jesensko djelovanje, kod završene berbe, s bordoškom juhom od I -1,5% koncentracije.Takvo špricanje dezinficira zelene dijelove i stablo od različitih mahovina i bescvjetnica.

Ako se za gnojenje koriste kemijska gnojiva, mora se skrenuti pozornost na doziranje, razdiobu i uvijek na izbjegavanje dodira s površinskim korijenima, jer bi mogli “izgorijeti.” 1 lako je maslina prilično neotesana i malo zahtijevna biljka po pitanju vode, u vrtovima smještenim u suhim regijama Juga vrlo koristna će biti sklonost pokrivanju zemljišta slamom ili pokošenom travom oko podnožja biljke (nadasve onih najmlađih), kako bi potpomogli uštedu vode i zemljište održali rastresitim u području korijena.

U sjevernim regijama, naprotiv, mlade masline moraju biti posebno zaštićene od oštrih zimskih temperatura. Prema tomu savjetuje se barem omotavanje debla, odgovarajućim materijalima, koji se postavljaju u studenom i skidaju u ožujku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.