Manje obrade tla, manje goriva

1115

Najbolji način za uštedu goriva prilikom obrade tla je manje obrađivati tlo.

sjetva

Količina korištenog goriva ovisi od farme do farme, od poljoprivrednika do poljoprivrednika. Potrošnja goriva ovisi o mnogo faktora među kojima je i broj operacija obrade tla. Studije su pokazale da je ušteda na gorivu značajna kada se mašina za sijanje/sadnju priključi direktno i za nekog klasičnog uređaja za obradu tla.

Cijena goriva za sijanje po jedinici obradive površine je 2 dolara za direktno sijanje i 5 dolara za klasično sijanje. Ali 4 – 5 dolara razlike je dosta često. Kada su ove studije rađene, dizel za poljoprivrednike je bio 0.30 dolara po litri, a sada su cijene mnogo veće.

Ova metoda izračuna nije tako jasna kada se uspoređuju sutavi sijanja bez obrade tla sa sustavima direktnog sijanja u kojima su primjenjene dodatni postupci radi povećanja prinosa, kao što su drljanje, rasipanje herbicida i drugi postupci obrade svi zajedno pomiješani.

U postupku se moraju izvagati sve prednosti i mane takvog sustava, ali bez sumnje manje obrade tla smanjuje i troškove za gorivo. Metodu direktnog sijanja poljoprivrednici često neće primjeniti samo zbog uštede na gorivu, ali ako to prate i veći prinosi (ovisno o tlu i vremenu), očuvanje tla i manji boravak u polju, tada je to opcija vrijedna razmatranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.