Dolcin, stara istarska sorta

25

Podrijetlo nije utvrđeno. Pretpostavlja se da je autohtona sorta Istre, gdje se tradicionalno uzgaja u vrlo ograničenoj mjeri.

Uzgaja se u središnjoj Istri, uglavnom u okolici Buzeta, u tek nekoliko starih vinograda, gdje je zastupljena s malim brojem trsova.Vrh mladice je otvoren, s blagim antocijanskim obojenjem na rubovima, jako dlakav. Mladi listići su brončanožute boje, s izraženom paučinastom dlakavošću i u međužilnom području naličja i na žilama naličja.

Odrasli list je srednje veličine do velik, pentagonalan, peterodijelan do trodijelan, srednjeg intenziteta obojenosti. Sinus peteljke je blago zatvoren, u oblika slova U. Gornji postrani sinusi su srednje izraženi. Na naličju lista je paučinasta dlakavost srednje do jako izražena u meužilnom prostoru te srednje izražena na žilama. Peteljka lista je kraća od glavne žile
lista. Cvijet je morfološki i funkcionalno hermafroditan.

Zreo grozd je srednje veličine do malen, konusnog oblika, srednje zbijen do zbijen, s kratkom peteljkom, odrvenjelom samo pri bazi. Bobice su srednje velike, okrugle, a kožica je žutozelene boje. Meso je mekano, jako sočno. Mošt ima fino izraženu voćno-cvjetnu aromu. S vegetacijom počinje srednje rano. Dozrijeva u III. razdoblju. Srednje do jako bujna sorta.

Dolcin nije posebno osjetljiv na napad gljivičnih bolesti. Srednje je visoke i redovite rodnosti. U punoj je dozrelosti udio šećera u grožđu srednje izražen, uz umjerenu razinu ukupne kiselosti i s fino izraženom vocno-cvjetnom aromom.

Dolcin uz umjeren prinos i održavanje povoljne mikroklime unutar zone grozda mjerama reza u zeleno postiže dobru kvalitetu grožđa, koju karakterizira srednji udio šećera, umjerena kiselost te fino izražena aroma grožđa. Njegovo se ime s talijanskog jezika prevodi kao „slatkast“, što govori u prilog njegovoj dobroj kvaliteti. Kad se osim toga uzme u obzir i činjenica da nije posebno osjetljiv na gljivične bolesti, može se zaključiti da je danas u Istri nepravedno zanemaren. Oplodnja je uglavnom dobra i redovita.

Prikladan je za proizvodnju svježih i laganih vina. Dolcin se danas uzgaja tek u rijetkim vinogradima na području Buzeštine, u kojima je zastupljen s malim brojem trsova. Posljednjih se desetljeća gotovo uopće nije sadio, zbog čega mu populacija ima silazan trend.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.