Zašto je bolje vinograde gnojiti u jesen?

565

Jedan od razloga zbog kojeg je potrebna jesenska gnojidba vinograda leži u činjenici da je u jesen mnogo lakše nabaviti odgovarajuću vrstu gnojiva – posebice kada su u pitanju mineralna gnojiva.

Računa se da se u prvoj polovici godine utroši 60 – 70% gnojiva, tako da za drugu polovicu ostaje tek 30 – 40%. Pored toga, mnogo je lakše nabaviti odgovarajuću vrstu gnojiva te proizvođač nije prisiljen nabavljati ono što se nalazi u prodaji, nego gnojivo koje je prilagođeno potrebama vinove loze, ali i gnojivo koje popravlja plodnost tla.

Drugi valjan razlog zbog čega je osnovna gnojidba vinograda potrebna nakon berbe – u jesen, je taj što se osnovnom obradom tla (u jesen) gnojiva stavljaju na veću dubinu, odnosno, bliže korijenu loze nego što se to postiže prilikom proljetnoga, plićeg oranja.

Poznato je da se glavna masa korijena vinove loze prostire na dubini od 25 do 60 cm i jesenskom dubljom obradom unesena gnojiva se bolje i više približavaju korijenu te ih može potpunije i iskoristiti. To je slučaj kod svih vrsta tala, kao i kad je u pitanju razina njihove plodnosti.

Inače, osnovna gnojidba vinograda u jesen je osobito važna na tlima koja su siromašna fosforom i kalijem iz razloga što se ova dva hranjiva sporije kreću i teško premještaju u tlu. Ako se spomenuta hranjiva unesu plitko u tlo (kao što se i radi kod proljetnog oranja) loza ih neće moći koristiti u dovoljnoj mjeri tijekom naredne vegetacije. Dakle, jesenskom gnojidbom vinograda i naknadnom dubokom obradom tla postiže se brže i potpunije djelovanje gnojiva. Budući da je tlo u jesen suše nego tijekom zime ili u rano proljeće, osnovna obrada u vinogradu (nakon berbe) može se biti dosta kvalitetnija.

Pored toga, nakon jesenske obrade omogućeno je tijekom kasne jeseni i zime nakupljanje vode i vlage čime se pojačava i povoljni utjecaj izmrzavanja na strukturu tla. Prema tome, osnovna gnojidba i duboka obrada tla u vinogradu tijekom jeseni višestruko su korisne. Spomenimo da je vinograde koji su podignuti na plavnim terenima, pjeskovitim i šljunkovitim podlogama, kao i kamenitim tlima, potrebno gnojiti u proljeće.

Nakon berbe grožđa u vinogradima nema puno poslova, pa i ova činjenica ide u prilog osnovne gnojidbe i duboke obrade vinograda u jesen. U protivnom ovi se agrotehnički zahvati moraju provesti u proljeće kad u vinogradima, ali i na ostalim poljoprivrednim površinama ima i drugih, značajnijih poslova. Vinogradari koji planiraju gnojiti vinograde organskim gnojivima (Biorex, Frutorto, Vulkano) bolje je da to urade tijekom jeseni nego u proljeće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.