Uzgoj stupastih jabuka

5323

Pod pojmom stupaste jabuke podrazumijevamo svojevrsnu biološku novinu koja omogućava uzgoj od čak deset tisuća voćaka po hektaru.

uzgoj jabuka

Navedene jabuke se uzgajaju bez naslona što znatnije snižava inače skupe troškove podizanja voćnih nasada. Navedene stupaste jabuke možemo posaditi i na pola metra razmaka a koliko iznosi i samo međuredno rastojanje.

A u amaterskim plantažama i manjim voćnjacima najbolje je saditi jabuke u jednom, dva ili tri reda. Ukoliko se sadi više takvih blokova, između njih treba ostaviti rastojanje od najmanje 1,2 metra, a sve kako bi pojednostavili i omogućili lakšu rezidbu, okopavanje, zalijevanje i zaštitu.

Stupaste jabuke odlikuje činjenica da stablo čini uspravna kordunica koja se prirodno ne grana i koja je cijelom svojom dužinom obrasla tzv. rodnim kolačima. To znači da voćke ni ne trebaju naslon jer svaka stupasta sadnica jabuke ima uspravan porast i vitku kordunicu, obraslu rodnim elementima od osnove do vrha. Zbog svega toga navedene jabuke brzo prorode te već prve godine nakon sadnje formiraju nekoliko plodova. A da bi se to uistinu i ostvarilo uvijek nabavljajte sadnice na kojima već postoje cvjetni pupoljci, o kojima pak morate voditi računa da se prilikom transporta i ne oštete.

Razumljivo je da će stupasta jabuka u drugoj i narednim godinama svakako dati puno veći urod, tako da bi se on pete godine trebao ustaliti na 10-15 kg po stablu. A osim što je, za svoje prilike prilično rodna, stupasta jabuka je i vrlo dekorativna jer tijekom jeseni biva okićena plodovima duž cijelog svog vitkog stabla.

Stupasta jabuka ima minimalne zahtjeve za rezidbom. Ustvari, sve se svodi na prorjeđivanje cvjetnih pupoljaka skraćivanjem tzv. rodnih kolača. Spomenuta mjera posebice je važna kod sorti koje obilnije rađaju iz razloga što one obično prerode i zbog toga alternativno rađaju svake druge godine. A kod rezidbe vrijedi pravilo kako se jednogodišnji ljetorasti (duži od 10-tak cm), a koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gdje su formirani i cvjetni pupoljci, uklanjanju u osnovi. Ukoliko se pak oni pojave izravno na vodilici, na dijelu gdje nema formiranog rodnog kolača, moramo ih prikratiti na dva-tri pupoljka.

Na taj način pomažemo obnavljanje rodnih kolača i njihovo formiranje na mjestima koja uopće nisu bila ni obrasla. Međutim, minimalna rezidba stupastih jabuka upotpunjava se tijekom lipnja, što znači da se stanovite korekcije mogu obaviti i zelenom rezidbom. Tada se otklanjaju postrane grane koje stvaraju zasjenu ili se prikraćuju na dva-tri pupoljka. Pošto se to radi u vrijeme diferencijacije cvjetnih
pupoljaka, isti će se i formirati na prikraćenim granama.

Potrebno je shvatiti da navedene stupaste jabuke imaju mali porast te ih iz tog razloga nije potrebno ni «forsirati» pretjeranim količinama gnojiva i vode. Jer sadnice je nužno zaliti samo u slučajevima kada uistinu vlaga i nedostaje u tlu. Obično se to radi tek svakih petnaestak dana, ovisno o vladajućim klimatskim prilikama.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.